Nye observationer tyder på, at der er gejsere på Jupiters måne Europa. Det kan lette jagten på liv i rummet.

København. Det amerikanske rumfartsagentur NASA offentliggjorde mandag billeder taget af rumteleskopet Hubble, der kan betyde, at jagten på liv andre steder i solsystemet bliver langt lettere, end man hidtil har troet.

Hubble har rettet sit teleskop mod en af Jupiters 67 måner, Europa.

Den har længe haft astronomernes interesse, fordi man siden årtusindskiftet har været overbevist om, at der under den isdækkede overflade gemmer sig et flere hundrede kilometer dybt hav, der indeholder dobbelt så meget vand, som der er på jorden.

Da vand er en forudsætning for liv, har Europa derfor været astronomernes bedste bud på, hvor man kan finde liv andre steder end jorden. Problemet har været, hvordan man kan kommen gennem isen og ned til havet under den.

Men nu har Hubble muligvis fotograferet gejsere, der sender vand fra havet flere hundrede kilometer op over Europas overflade. NASA understreger, at resultatet skal tages med et vist forbehold, da Hubbles teknologi er blevet strakt til det yderste.

- Hvis det er vand, der kommer op til overfladen og bliver spredt ud over den, giver det bedre muligheder for at fastslå, hvad det består af og eventuelt finde spor af liv, siger astrofysiker og chefkonsulent ved DTU Space, Michael Linden-Vørnle.

- Det er klart, at hvis vandet bliver slynget op og spredt ud over overfladen, så er det lettere at komme til, end hvis man skulle bore eller smelte sig igennem et flere kilometer tykt islag, fortsætter han.

Også en anden af Jupiters måner, Enceladus, har gejsere, der slynger vand op fra overfladen.

- Men den er meget mindre end Europa, og vi formoder, at Europa har en meget mere kompleks geologi og dermed flere byggeklodser, der kan betyde, at der er liv, siger Michael Linden-Vørnle.

Han fortæller desuden, at Nasa har en mission til Europa i støbeskeen.

- Men der er tale om, at man vil sende en sonde i kredsløb om Europa, og missionen ligger nok en del år ude i fremtiden, siger han.

/ritzau/