I Wales er loven for organdonation ændret, så man aktivt skal melde fra, hvis man ikke vil være donor.

Cardiff: Det er ikke kun i Danmark, at der er problemer med at få folk til at blive organdonorer. Det kender de også til i Wales. Derfor har den walisiske selvstyreregering besluttet at skifte til en ny model for organdonation.

Det skriver avisen The Guardian.

Fra tirsdag 1. december betyder den nye lov, at man aktivt skal fravælge at være organdonor, hvis man ikke ønsker at donere sine organer.

Det er en stor dag for Wales, lyder det fra den walisiske minister for sundhed og sociale ydelser, Mark Drakeford.

- I dag tager vi et banebrydende skridt i Wales, som vil redde liv. De seneste tal viser, at 14 mennesker døde sidste år i Wales, mens de ventede på en transplantation, siger han ifølge The Guardian.

Skiftet til det nye system vil ifølge ministeren være "en revolution i samtykke".

- Organdonation redder liv. En stigning i organdonation vil gøre os i stand til at redde endnu flere liv, siger ministeren.

Den walisiske selvstyreregering mener, at lovændringen kan føre til en stigning på 25 procent i antallet af ledige organer.

I det nye system bliver personer over 18 år, der har boet i Wales i mindst et år og mister livet i landet, automatisk set som, at de har givet deres samtykke til organdonation - medmindre de aktivt har fravalgt det.

Det kan waliserne gøre ved at tilføje deres navn til et register via telefon eller online.

Karin Riis Jørgensen, formand for foreningen 7 Liv, der blandt andet arbejder for, at flere siger ja til organdonation i Danmark, ser også gerne samme slags system herhjemme, har hun fortalt til Ritzau i anden forbindelse.

Hun mener, at det kræver politisk handling, hvis flere skal donere deres organer i Danmark.

- Det allervigtigste er at gøre organdonation til en politisk målsætning, siger hun og tilføjer:

- Hvorfor gør vi det ikke nemmere for befolkningen at være donor?

Den nye model er ikke set før i Storbritannien, og den britiske regering vil ifølge The Guardian opmærksomt følge med i udviklingen for at vurdere, om den kan bruges i hele landet.

/ritzau/