Kinas kommende førstedame er både folkekær og vant til at begå sig i medierne. På trods af dette ventes hun at blive gemt væk fra offentligheden, når hendes mand som planlagt bliver udpeget til ny kinesisk præsident.

KINA: Selvom hun i en årrække har været en folkekær kendis, så skal borgerne i det kommunistiske Kina ikke regne med at se meget til sangerinden Peng Liyuan i de kommende år.

Udover at være musiker er Peng Liyuan nemlig også gift med Xi Jingping - landets vicepræsident, der er udpeget til at overtage posten som Kinas præsident. Og i Kina er der ikke tradition for, at landets førstedame har en meget offentlig rolle, sådan som det kendes fra eksempelvis USA, skriver Washington Post.

Det medfører, at Peng Liyuan ikke længere vil være at finde på forsiden af de glittede magasiner, og at hendes navn ikke længere vil blive nævnt lige så ofte på TV. Ifølge Sky News er den yderst populære sangerindes CDer allerede forsvundet fra de kinesiske musikbutikkers hylder. De forsvandt angiveligt samtidig med, at det blev klart, at Xi Jingping står til at blive folkerepublikkens næste leder.

Men selvom Kina ikke har tradition for at have åbenlyst selvstændige førstedamer som eksempelvis Michelle Obama eller stilikoner i front som afdøde Jacqueline Kennedy, så kan Peng Liyuan vise sig at blive kvinden, der bryder den tradition. Hvis der er nogen, som kan ændre ved tingenes tilstand, er det nemlig hende, skriver Washington Post.

- Hvis det her var vesten, ville man sige, at hun har de perfekte egenskaber til at være en leders kone: Skønhed, hun er vant til at stå på en scene og så har hun folkets billigelse. Men tingene er anderledes her i Kina. Her bliver topledernes koners navne blokeret på søgemaskiner og underlagt censur på blogs, siger en højtstående kinesisk universitetsunderviser, der ønsker at være anonym, til Washington Post.

Hvis Peng Liyuan får lov til at spille en mere fremtrædende rolle end tidligere kinesiske førstedamer, kan det booste Kinas ry i udlandet, vurderer Robert Kuhn, der er forfatter til bogen »How China’s Leaders Think«.

- Det menneskeliggør Kina lidt og lader landet bryde med det stereotype billede af kineserne, som mennesker i stive, grå Sovjet-uniformer bag et podium, siger han.

Det er dog langt fra sikkert, at Peng Liyuan vil komme til at spille nogen bemærkelsesværdig rolle, siger et tidligere højtstående medlem af kommunistpartiet, der ikke ønsker sit navn frem.

- For at være ærlig, så ved jeg ikke, om hun vil være i stand til at modstå presset fra traditionerne, så hun kan påtage sig en prominent rolle som førstedame. Lederne vil måske vurdere, at risikoen er for stor og at fordelene i udlandet vil være begrænsede. Når alt kommer til alt, er vores ledere ikke på valg, så det er ikke som i Vesten, hvor en ægtefælle kan øge populariteten i meningsmålingerne, siger han.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.