Dansk Folkeparti er med i ny EU-kritisk gruppe, som søger "radikale ændringer" af unionens funktion.

EU's nye højrefløjsgruppe med 73 mandater fra ni lande hedder Identitet og Demokrati.

Den vil blive ledet af Marco Zanni fra det nationalistiske, italienske parti Lega, som fik hele 28 mandater ved EP-valget i maj.

Gruppen har desuden repræsentanter fra både Frankrigs og Tysklands største EU-kritiske partier samt dansk islæt i form af nyvalgte Peter Kofod (DF).

På gruppens første officielle pressemøde fortæller Zanni, at selv om gruppen er EU-skeptisk, ønsker den ikke at "ødelægge EU".

- Vi mener, at Europa skal bygges på nationalstaterne. Vi har set, at forsøget på at lave en europæisk superstat langtfra har givet de fordele, der blev lovet af de ledende grupper, siger Marco Zanni med henvisning til de store proeuropæiske grupper EPP og S&D.

Konservative EPP og socialdemokratiske S&D, der betragtes som centrumpartier, gik markant tilbage ved EP-valget og tabte tilsammen 72 mandater.

Det ser den franske leder for National Samling, Marine Le Pen, som en fundamental ændring, der bør øge den nye højrealliances indflydelse, da de to midterpartier dermed har mistet muligheden for at danne flertal og må søge nye samarbejdspartnere.

- Vi bygger broer, vi laver strategier. EU er i komplet fornægtelse. De mener ikke, at der er sket noget. De mener ikke, at noget har ændret sig, siger Le Pen med henvisning til, at en del af midterpartiernes tabte mandater er gået til EU-kritiske partier.

Dansk Folkeparti gik imidlertid tilbage fra fire til ét mandat. Det gik til EU-debutanten Peter Kofod, som mener, at indlemmelsen i Identitet og Demokrati vil gøre op for tabet af mandater.

- Vi er kommet ind i en god gruppe, hvor der sidder store partier. Og de må altså finde sig i at høre på os til møderne, og det synes jeg, er en god situation for et lille parti i europæisk forstand.

Kritikere og politiske eksperter har peget på, at der er flere EU-spørgsmål, som partierne i højrefløjsgruppen er lodret uenige om.

Det gælder budgetregler for eurolande, som italienerne mener, skal lempes, mens blandt andet Alternative für Deutschland ikke er meget for at give eurolande frie hænder til at stifte gæld.

Kofod mener dog sammen med resten af gruppen, at man er enige om "de store temaer", der tæller bremsning af immigration til EU, større indflydelse fra nationalstaterne på bekostning af "EU-systemet" og bevarelse af forskellige "europæiske kulturers identiteter".

Partierne, der udgør Identitet og Demokrati, er italienske Lega, franske National Samling, tyske AfD, Frihedspartiet (FPÖ) i Østrig, finske De Sande Finner, Vlaams Belang fra Belgien, Estlands Konservative Folkeparti (Ekre), tjekkiske Frihed og Direkte Demokrati samt Dansk Folkeparti.

Det nye EU-Parlament samles første gang 2. juli.

/ritzau/