En ny undersøgelse kaster lys over Anne Frank og hendes families skæbne.

I juli 1942 flyttede den 13-årige jødiske pige Anne Frank og hendes familie ind i et skjult anneks bag faderen Otto Franks kontorbygning i Amsterdam. Her levede de i lidt over to år, inden deres gemmested blev stormet af det tyske sikkerhedspoliti 4. august 1944.

Familien og de personer, der skjulte sig med den, blev efterfølgende sendt i koncentrationslejr. Kun Otto Frank overlevede fra familien Frank, men datteren Annes dagbog gjorde hende kendt over det meste af verden.

Indtil nu har man troet, at det var et tip fra en unavngiven person, der var skyld i, at skjulestedet blev lækket til politiet. Men nu viser en ny undersøgelse foretaget af Anne Frank House Museum i Holland, at familien måske alligevel ikke blev forrådt, men i stedet blev ransaget på grund af noget ganske andet. Det skriver The Guardian

Ronald Leopold, der er direktør for museet, siger, at undersøgelsen 'illustrerer at andre muligheder også bør overvejes'.

Undersøgelsen konkluderer, at det kan have været en sag om svindel med kuponer til madrationer, der førte til, at Anne Frank og resten af husets beboere blev opdaget.

Tidligere i 1944 var to mænd på samme adresse blevet arresteret for mistanke om svindel. Anne Frank beskriver også anholdelsen i sin dagbog. De to mænd blev dog senere løsladt.

»I løbet af disse efterforskninger opdagede efterforskerne fra denne afdeling - ofte helt tilfældigt - jøder, der gemte sig,« står det skrevet i et af dokumenterne fra samme tid.

En anden mulighed er, ifølge rapporten, at razziaen havde til formål at finde personer, der arbejdede illegalt.

»Vi har ikke helt forkastet muligheden for, at familien blev angivet, ligesom ingen sammenhæng mellem madkupon-svindlen og arrestationen er blevet bevist... Men det er åbenlyst, at det sidste ord om den skæbnesvangre sommerdag i august 1944 endnu ikke er blevet sagt,« lyder det i rapporten ifølge The Guardian.

Anne Frank døde som 15-årig i koncentrationslejren Bergen-Belsen kort før lejren blev befriet af De Allierede.