Hvis du er en mand og har en storebror, er der en øget sandsynlighed for, at du er homoseksuel.

Forskere har længe bemærket et mønster mellem homoseksuelle mænd og antallet af storebrødre, men nu præsenterer flere forskere et bud på en biologisk forklaring.

I studiet, der blev offentliggjort mandag i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences, peger forskerne på, at de nye resultater kan være med til at give én af mange forklaringer på, hvorfor nogle mænd er homoseksuelle: Fødslen af et drengebarn udløser en fysisk reaktion i moderen, som påvirker senere drengebørn i retning af homoseksualitet, lyder den korte forklaring.

»Ved at yde støtte til en teoretiseret, men tidligere uudforsket biologisk mekanisme, er vores undersøgelse et vigtigt fremskridt i forståelsen af, hvor seksuel orientering hos mænd kommer fra - et immunforsvar mod et protein, der er vigtig i udviklingen af den mandlige fosterhjerne,« lyder det fra forskerne.

Ifølge resultaterne i studiet hænger forekomsten af flere homoseksuelle mænd, der har storebrødre, sammen med et protein, der er forbundet til Y-kromosomet, som kvinder ikke har, og som er vigtigt for udviklingen af hjernen hos manden.

Forskerne mener nu på baggrund af studiet at kunne bevise, at en mor udvikler antistoffer på grund af Y-kromosomet, når hun er gravid med sit første drengebarn. Disse antistoffer hober sig op i kvindens krop og kan forplante sig i hjernen på det næste drengebarn, når dette som foster udvikler sig i hendes livmoder.

»Det kan ændre funktionerne i hjernen og ændre hvordan det mandlige foster senere udvikler sin tiltrækningssans,« siger medforfatter til studiet Anthony Bogaert, en canadisk professor i psykologi og samfundsvidenskab ved Brock University ifølge CNN.

Forskerne har testet 142 kvinder og fundet højere koncentration af antistoffer til Y-kromosomet i kvinder med homoseksuelle sønner med storebrødre sammenlignet med kvinder, der kun har heteroseksuelle sønner eller slet ikke har født sønner.

Ifølge CNN har tidligere undersøgelser vist, at jo flere ældre brødre en mand har, desto større chance er der for, at manden tiltrækkes af mænd. En undersøgelse fra 2006 viste, at for hver bror, en mand har, stiger sandsynligheden for, at manden er homoseksuel med en tredjedel. Forskerne kunne dengang ikke pege på en forklaring.