Fortsætter vi med at udlede samme mængder CO2, som vi gør i dag, så bliver Jorden tæt på ubeboelig om 10.000 år.

»I de næste årtier vil der være et lille vindue, hvor vi kan minimere de potentielle katastrofale klimaforandringer, der vil strække sig længere end den menneskelige civilisation hidtil har eksisteret.«

Så klar er meldingen fra Peter Clark fra Oregon State University, der har stået i spidsen for et hold af forskere, som har undersøgt konsekvenserne af klimaforandringerne og fremlagt deres resultater i tidsskriftet Nature Climate Chance, skriver Washington Post.

Ifølge forskerne tager vi fejl, hvis vi tror, at menneskets indflydelse på miljøet blot vil påvirke Jorden de næste 100 år. Det kan nemlig meget vel have alvorlige konsekvenser for vores klode om 10.000 år, hvilket kan medføre massive temperaturstigninger og markant forhøjet vandstand.

En central påstand i undersøgelsen er, at vi hidtil har haft et alt for snævert syn på de potentielle konsekvenser forårsaget af klimaforandringer. Derfor opfordrer forskerne også til, at vi begynder at anskue konsekvenserne i et mere langsigtet perspektiv.

Mennesker vil klandre os om hundrede år

En af de primære årsager til de dystre udsigter skal findes i et velkendt problem - nemlig udledningen af CO2. Forskerne pointerer blandt andet, at udledningen af CO2 forbliver i atmosfæren i meget lang tid, før det igen forsvinder.

»En betydelig del af det CO2, der udledes i dag og de næste 100 år, det vil forblive i atmosfæren i 10.000-100.000 år,« lyder det ifølge Washington Post.

En animation fra NASA viser tabet af is på Grønland fra januar 2004 til juni 2014.

»I flere hundrede år fra nu vil folk se tilbage og sige 'ja, havoverfladen stiger, og den vil fortsætte med at stige på grund af de mennesker for 200 år siden og deres brug af fossile brændstoffer',« siger Anders Levermann, der er ekspert i verdenshavenes stigende vandstand ved Postdam Institute for Climate Impact Research og en af forfatterne til undersøgelsen.

Anders Levermann understreger desuden, at menneskets udledning af CO2 og fossile brændstoffer kan have en så langvarig effekt, at det nærmer sig samme længde som istiderne, skriver Washington Post.

7 grader varmere og væk var Grønland

Planetens tilstand om 10.000 år vil således afhænge af menneskets fortsatte brug af fossile brændstoffer. Ifølge forskerne har mennesket fra 1750 til i dag udledt omkring 580 milliarder ton CO2 i atmosfæren.

I øjeblikket udsender vi godt 10 milliarder ton CO2 om året - et tal, der forventes at stige de kommende år.

Fortsætter det værst tænkelige, og vi udleder samme mængder CO2, som vi gør i dag, så vil det ifølge forskerne betyde, at Grønland til den tid stort set vil være væk, planeten vil være omtrent 7 grader varmere i gennemsnit, og havoverfladen vil være steget med godt 52 meter.

Hvis vi skal forsøge at imødekomme de potentielle dramatiske konsekvenser, så foreslår forskerne, at man finder en metode, hvorpå man renser luften for CO2.

Man er ydermere begyndt at udregne såkaldte kulstof-budgetter, der skal fungere som en slags rød tråd for, hvor meget CO2 vi kan udlede uden at udfordre planeten alt for meget.