Irans lager af beriget uran, der bruges til at lave atomvåben, er langt over det tilladte niveau i atomaftale.

Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) kan ikke garantere, at Irans atomprogram kun eksisterer til fredelige formål.

Sådan lyder det onsdag i en ny rapport fra FN-agenturet.

IAEA siger, at agenturet ikke "er i en position, hvor det kan give forsikringer om, at Irans atomprogram udelukkende er fredeligt".

Irans atomprogram har i årevis givet bekymringer hos Vesten.

I 2015 blev der indgået en omfattende atomaftale med iranerne. Den er dog kuldsejlet, siden USA trak sig fra aftalen i 2018.

Det betyder blandt andet, at Iran langtfra overholder en grænse for, hvor meget beriget uran landet må have på lager.

I onsdagens rapport lyder det, at Iran har 3940 kilo beriget uran. Det er langt over atomaftalens grænse, der lyder på 300 kilo.

Beriget uran er en type uran, der kan bruges til at lave atomvåben.

Atomaftalen fra 2015 gik ud på, at Iran skulle afvikle dele af sit atomprogram, så landet aldrig ville kunne bygge atomvåben.

Til gengæld ville resten af verden udfase en række økonomiske sanktioner, som isolerede Iran og holdt landet fast i fattigdom.

Aftalen blev indgået mellem Iran og FN's Sikkerhedsråds fem permanente medlemmer, USA, Kina, Rusland, Frankrig og Storbritannien, samt Tyskland.

Aftalen faldt på plads, mens Barack Obama var præsident i USA.

Da Donald Trump kom til som præsident, kørte han en hårdere linje mod Iran og tog afstand fra aftalen. I 2018 trak han USA helt ud af den og genindførte sanktioner. Herefter bakkede Iran også gradvist ud af dele af aftalen.

Iran hævder selv, at dets atomprogram kun har fredelige formål.

/ritzau/AFP