'Jeg er Føreren. Jeg er kongen!'

Ordene falder i frustration over for en særlig rådgiver. Men de siger alt om manden, der ytrer dem, og det kaos, der udspiller sig mellem ham og omverdenen.

Det forklarer B.T.s internationale korrespondent Jakob Illeborg.

Manden bag det kontroversielle udbrud er Boris Johnson. Ordene falder under en ophedet diskussion mellem den daværende premierminister og hans særlige rådgiver, Dominic Cummings, og vi er tilbage under coronapandemien.

Dominic Cummings, tidligere særlig rådgiver for Boris Johnson, 24. februar 2022.
Dominic Cummings, tidligere særlig rådgiver for Boris Johnson, 24. februar 2022. Foto: HANNAH MCKAY
Vis mere

Johnson er rasende og frustreret over, at hans rådgiver ved gentagne lejligheder har afskåret ham fra beslutninger.

Det fortæller i hvert fald en ny bog om Boris Johnsons tid som premierminister, som avisen The Times lige nu bringer uddrag fra. Forfatterne har talt med adskillige personer, som var tæt på Boris Johnson.

Og de skildrer ifølge Jakob Illeborg en tid med et 'fuldkomment kaos' i Downing Street.

Jakob Illeborg. International korrespondent hos B.T.
Jakob Illeborg. International korrespondent hos B.T. Foto: Jon Wiche
Vis mere

Især er det den tidligere mangeårige konservative minister Michael Goves udlægning af situationerne i og omkring Downing Street, som har vakt interesse i Storbritannien.

»Vi vidste jo godt, at Boris Johnson var både doven og uorganiseret og spektakulært uinteresseret i at være organiseret,« siger Jakob Illeborg.

»Men det vækker opsigt, at der tilsyneladende var tale om voldsomt et kaos. Der var virkelig ikke styr på noget som helst,« tilføjer han.

Bogen om Johnsons regeringsperiode hedder 'Boris at 10', hvilket ifølge Jakob Illeborg kan ses som et spil på, at begivenhederne, der beskrives i bogen, foregår på adressen 10 Downing Street.

Men det kan samtidig tolkes som værende en stikpille omkring, at Boris Johnson i store træk opførte sig som en dreng på 10 år.

»Når Michael Gove går ud med sin version af, hvad der foregik, så kan det selvfølgelig læses som et tegn på, at han selv ønsker at gøre en form for comeback eller, at han mener, at man er nødt til at fortælle den britiske offentlighed historien om, hvad der reelt foregik bag de lukkede døre,« siger Jakob Illeborg.

»Men det handler primært om, tror jeg, at Michael Gove nu forsøger at hamre de sidste søm i kisten på Boris Johnsons politiske karriere,« konstaterer han.

»Man vil sikre, at Dracula ikke genopstår,« tilføjer Jakob Illeborg.

Den konservative profil Michael Gove. Arkivfoto, 29. januar 2023.
Den konservative profil Michael Gove. Arkivfoto, 29. januar 2023. Foto: JUSTIN TALLIS
Vis mere

Michael Gove hjælper nemlig den nuværende premierminister, Rishi Sunak, og alle de andre i det konservative parti, som virkelig frygter, at Boris Johnson kan få held til at gøre comeback og generobre magten i partiet, forklarer Jakob Illeborg.

»Boris Johnson regner absolut ikke sig selv som færdig. Selv efter utallige skandaler og afsløringer og undersøgelser. Men den nuværende ledelse ønsker ham virkelig ikke tilbage,« siger Jakob Illeborg.