Lyt til artiklen

Det, der begyndte som primært en ungdomsbevægelse i storbyerne, har bredt sig mere og mere i løbet af de sidste knap tre måneder.

Og nu er protesterne i Iran nået så langt, at selv en af de mest konservative regioner har tilsluttet sig.

Det kan man blandt andet se på videoer og fotos fra nyhedsbureauet AFP, hvor sortklædte, tildækkede kvinder protesterer i Irans Sistan-Baluchistan-provins, skriver The Guardian.

Videoer fra provinsens hovedstad, Zahedan, viser kvinderne gå i gaderne med bannere og råbe »kvinde, liv, frihed,« som er protestbevægelsens hovedkampråb.

»Uanset om det er med hijab eller uden; frem mod revolution,« råber kvinder klædt i kropsdækkende chador, et traditionelt iransk klæde. Det kan man se i videoer på Twitter, som AFP har bekræftet.

Blandt andet ovenstående, som Iran-korrespondent for RFE/RL Golnaz Esfandiari har postet til sine over 145.000 følgere.

Ifølge Iran Human Rights, en Oslo-baseret ikkestatslig organisation, er mindst 448 mennesker blevet dræbt under protesterne i hele Iran indtil nu.

Mindst 128 mennesker er blevet dræbt i Sistan-Baluchistan, hvilket er det klart største antal dødsfald registreret i 26 af Irans 31 provinser.

Direktøren ved Iran Human Rights sætter ord på protesterne, vi ser nu fra kvinder i Zahedan, hvor det ellers har været mænd, man har set på gaden indtil nu.

»Det er virkelig sjældent,« siger direktøren, Mahmood Amiry-Moghaddam, og fortsætter:

»De igangværende protester i Iran er begyndelsen på en revolution af værdighed. Kvinder og minoriteter, som i mere end fire årtier er blevet behandlet som andenrangsborgere, er gennem disse protester bemyndiget til at komme ud på gaden og kræve deres grundlæggende menneskerettigheder.«

De kvinder fra Sistan-Baluchistan-provinsen, der nu har bevæget sig ud og taget del i protesterne, er blandt de allermest undertrykte i Iran.

I Taftan, et sted i Sistan-Baluchistan, blev iranske sikkerhedsstyrker set skyde og bruge tåregas mod mandlige demonstranter. Det kan man se i en video offentliggjort af Iran Human Rights.