Mens Kim Jong-un med den ene hånd menes at have beordret mordet på broderen Jong-nam tidligere i år, er lillesøster Yo-jong kørt i stilling i diktatorens magtfulde inderkreds.

Hun er hjernen bag Kim Jong-uns ansigt udadtil. Og nu får lillesøster Kim Yo-jong magt til at brede sig over en langt større palette i det nordkoreanske skønmaleri.

Forleden kunne Nordkoreas stats-tv nemlig stolt annoncere, at den store leder har forfremmet søsteren og indsat hende i den nordkoreanske centralkomité, landets absolut mest magtfulde organ, hvis 235 medlemmer består af mænd.

Dermed bliver Kim Yo-jong den anden kvinde i landets historie, som får en plads i den eksklusive klub. Et smart træk, hvis man vil forstærke Kim-familiens magt-fundament i landet, mener udenlandske eksperter.

»Og netop fordi hun er kvinde, ser Kim Jong-un hende næppe som en trussel,« som en af eksperterne tilføjer til nyhedsbureauet Reuters.

Kim Yo-jong ved en åbningsceremony tidligere i år.  Vis mere

Kvinde eller ej, tyder meget dog på, at Kim Yo-jong er et af de få mennesker, der for alvor er tæt på den nordkoreanske diktator.

Såvel hun, som hendes storebror, har samme biologiske ophav. Faderen Kim Jong-il fik i alt fem børn med sine tre koner, men fik altså både Yo-jong og Jong-un med Ko Yong-hui, der var ud af en japansk afhopperfamilie.

Præcis hvornår de to skud på Kim-stammen kom til verden, ved man som vanligt ikke med sikkerhed. Ifølge nogle optegnelser blev storebror Jong-un født i januar 1984. Søsteren i september tre år senere.

Som de to yngste i flokken blev de som børn sendt på kostskole i det onde vesten, nemlig Bern i Schweiz. Og det skulle især være i årene fra 1996 til 2000, hvor de socialt var isoleret fra resten af verden, at der blev knyttet tætte bånd mellem de to søskende.

Isoleret eller ej, var det dog år i overdådig luksus.

Leder af Galleri Pyongyang med én af de mange propagandaplakater, som Kim Jong-uns lillesøster står bag. 'Ingen invaderer vor blå himmel' står der på plakaten.  Vis mere

 

Ansatte på kostskolen har ifølge The Guardian sidenhen fortalt, hvordan de to Kim-børn boede i en eksklusiv privat villa, at de døgnet rundt havde sikkerhedsvagter og tjenestefolk omkring sig, og at farmand, for at dulme deres hjemvé, sendte nordkoreanske musikere til Schweiz for at live de stakkels børn op med velkendte toner.

Det forlyder ligeledes, at deres moster rejste med dem og var deres nanny og værn mod fjenden i vest. Men også, at hun benyttede lejligheden til at hoppe af til USA! Det er anden historie.

Tilbage i Nordkorea studerede den unge Kim Yo-jong angiveligt først på landets militær-universitet og efterfølgende læste hun it-videnskab på Kim il-sung universitetet. Derefter forsvandt hun i nogle år fra den internationale radar.

I 2007 - hvor hun ifølge visse optegnelser altså var 20 år gammel - dukkede hun op igen, da hun fik en mindre rolle i Arbejderpartiet, men det var især omkring magtskiftet i Nordkorea efter faderens død, at lillesøster Kim Yo-jong kom på banen.

Som chef for Nordkoreas propagandaprogram, har lillesøster Kim Yo-jong banet vejen for Kim Jong-un og hans image som såvelden stærke som den folkelige leder.  Vis mere

Fra blot at have været en anonym kvinde på en række billeder fra det statslige nyhedsbureau, sås hun nu ofte ved sin brors side ved mange af de begravelsesoptog, der fulgte i kølvandet på deres fars død. Det vakte dengang opsigt, fordi Kim Yo-jong end ikke var medlem af begravelseskomiteen.

Siden fik hun dog en officiel post i det store statsapparat. Nemlig den vigtige post som chef for Arbejderpartiets propagandaprogram samt kampagneafdeling, hvor hun altså bl.a. har stået som arrangør af store offentlige arrangementer. Og det er i den post, at Kim Yo-jong tilsyneladende har skabt mirakler for storebrors image. Både dét som den stærke leder. Og som den folkelige.

Pladsen i Centralkomiteen er således en foreløbig krone på værket for den sandsynligvis 30-årige Kim Yo-jong, som ifølge nordkoreansk stats-tv dermed overtager den rolle, som deres fælles tante Kim Kyong-hui tidligere bestred.

Tanten tilhørte ifølge Reuters i tre årtier Nordkoreas absolutte inderkreds, men har stort set været usynlig siden 2013, hvor hendes mand - som et led i Kim Jong-uns ‘oprydning’ i rækkerne - blev anklaget for forræderi og henrettet offentligt.

Leder af Galleri Pyongyang med én af de mange propagandaplakater, som Kim Jong-uns lillesøster står bag. 'Hårdt mod hårdt' står der på plakaten.  Vis mere

Præcis hvad tantens skæbne er, kan ingen sige med sikkerhed. Ifølge nogle kilder er også hun ryddet af vejen. Andre påstår, at hun skulle være ramt af kræft. Andre igen, at hun som følge af henrettelsen fik et hjerteanfald.

Hvad sandheden end er, er Kim Yo-jong for alvor kørt i stilling som Nordkoreas prinsesse i magtens korridorer.