Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

De galopperende elpriser har nu også skabt desperation hos de norske skisportssteder.

»Vi var forberedte på, at regningen ville blive høj, men det her er jo helt vanvittigt,« siger Odd Hallvard Kjellby.

Han står i spidsen for Eikerapen Alpinsenter, hvor regningen for december lød på 297.000 norske kroner – svarende til 218.000 danske kroner. Det skriver norske Børsen.

Og så er der Stavtjørn Skisenter, ligeledes i den sydlige del af Norge.

Her er regningen for december ligeledes ankommet, og den lød på et endnu mere svimlende beløb svarende til 261.000 danske kroner. Det skriver Dalene Tidende.

Samme billede viser sig andre steder, hvor prisen for især at producere den nødvendige kunstsne er blevet tre-fire gange større end normalt. Det svarer groft sagt til, at regningen for december har en størrelse svarende til det, som en hel skisæson tidligere har kostet.

Nyhedsbureauet NRK beskriver videre, hvordan regningen hos Sauda Skisenter og Røldal Skisenter blev i omegnen af 220.000 danske kroner for december.

»Jeg fik lyst til at græde, da sneproduktionen på den måde har kostet 40.000 (norske, red.) kroner om dagen,« siger Oddvar Bratteteig, daglig leder i Røldal.

Smukt syn, men ingen gæster på Eikerapen Alpinsenter.
Smukt syn, men ingen gæster på Eikerapen Alpinsenter. Foto: Eikerapen Alpinsenter
Vis mere

Og for at gøre tingene endnu værre: Mange skisportssteder står lige nu tilbage uden nogen form for indtægter til at dække de enorme elregninger.

Det skyldes det milde vejr.

For en kold december betød, at de norske skisportssteder pumpede tonsvis af kunstsne ud over fjeldene for at blive klar til de skiglade gæster. Siden er temperaturerne dog igen steget og det har ikke mindst betydet, at sneen er smeltet – samtidig er det nu for varmt til at producere nyt kunstsne.

Med andre ord: Den ekstremt dyre kunstsne er smeltet bort.

I Stavtjørn er der eksempelvis kun 30-50 procent tilbage af den mængde, der blev produceret i december. Og centret har slet ikke været åbent endnu, og det kommer først til at ske, når minusgraderne har bidt sig fast.

»Det kan jo ikke blive ved med at gå sådan her resten af vinteren,« siger den daglige leder Steinar Bjordal.

I Eikerapen Alpinsenter har de omvendt slet ikke nået at få dækket hovedbakken endnu, og den står for hovedparten af indtægterne.

»Det ser heller ikke ud til, at vi får produceret noget i denne uge for at sige det helt ærligt. Det er virkelig en svær situation,« siger lederen Odd Hallvard Kjellby, der beder om økonomisk hjælp fra politisk side.

Brancheforeningen Norske Alpinanlegg og Fjelldestinasjoner ser med stor alvor på situationen og beder i et åbent brev nu ligeledes om politisk hjælp fra den norske regering, der indtil videre ikke har rakt en hjælpende hånd ud i forhold til de forvoksede regninger.

»Helt generel kan jeg sige, at der er mange, der har det hårdt,« siger generalsekretær Camilla Sylling Clausen.

Andre læser også