Norske myndigheder fraråder forbrugerne at spise fisk og drikke vand fra områder tæt på lufthavne.

Sådan lyder anbefalingen fra Mattilsynet – den norske pendant til Fødevarestyrelsen herhjemme, skriver den norske avis Dagbladet

»Mattilsynet advarer mod at spise fisk og drikke vand fra ferskvand og vandløb i nærheden af lufthavne.«

Der er sagt og skrevet meget om de farlige PFAS-stoffer.

Herhjemme bliver stoffet forbudt i brandslukningsskum fra årsskiftet, og der er også forbud på vej i lande som Norge, Holland, Sverige og Tyskland. 

Det skyldes, at de kemiske stoffer kan være sundhedsskadelige. 

»De kan øge risikoen for flere kræftsygdomme, specielt nyre-, blære- og testikelkræft og muligvis også prostatakræft. Derudover påvirker de leveren, nerverne, kolesterolniveauet og kan være hormonforstyrrende,« siger Ingrid Ross, generalsekretær i Kræftens Bekæmpelse i Norge til Dagbladet

Debatten om PFAS-stofferne dukker jævnligt op herhjemme, og først på året afslørede DR, at der er langt flere alvorlige PFAS-forureninger i det danske grundvand end hidtil antaget. 

Bekymringen er, at forureningerne på længere sigt kan true det danske grundvand. 

Nu advarer de norske myndigheder så forbrugerne mod at spise fisk og drikke vand fra vand, som ligger rundt om både kommercielle og militære lufthavne. 

»Årsagen er, at fisken og vandet kan være forurenet med fluorholdige stoffer (PFAS) fra brandslukningsskum. PFAS er ikke akut sundhedsskadeligt, men kan over længere tid øge risikoen for skadelige effekter på immunsystemet,« siger seniorrådgiver i Mattilsynet, Julie Tesdal Håland, til Dagbladet. 

Rådet gælder også nedlagte flyvepladser. 

PFAS er fællesbetegnelsen for mere end 12.000 forskellige såkaldte per- og polyfluorerede kemikalier, som har været brugt siden begyndelsen af 1950erne i alt fra produkter som brandslukningsskum til fødevareemballage.