Magnus Carlsen fra Norge er det kloge spils superstjerne

Han har John McEnroes temperament og smittende energi og David Beckhams sexede træk nedover midtbanen. Og nej, det her handler hverken om tennis eller fodbold. Det er skak anno 2016. Og idolet over dem alle er Norges egen Magnus Carlsen – en 25-årig singlefyr med skarp hjerne og usædvanligt lækkert hår.

I gamle dage var VM i skak sådan noget med to støvede ungersvende bøjet over et kvadratisk træbræt - uden skyggen af glamour.

Men i dag er alt forandret.

Ved ringside til det igangværende VM i New York City sidder rap-stjernen Jay Z og Facebook-ejer Mark Zuckerberg. Filmstjerner som Woody Harrelson tigger om at få lov til at møde mestrene, inden signalet lyder til endnu en seks-timer lang kamp. Og udenfor venter pigerne – ja, vaskeægte skak-groupier – for bare at få et glimt af deres idoler.

»Magnus har virkelig bragt en ny sexyness til skak. Og han er en fantastisk repræsentant for Norge,« siger VG-journalist Nora Thorp Bjørnstad, der lige nu dækker den igangværende turnering i New York.

Og for de 400 fans, der slipper ind til hver af de 12 partier (700 til 10.000 kroner pr. billet) og for de mange millioner, der følger med over internettet (godt 100 kr. pr. parti), har skak-VM 2016 ikke manglet spænding.

Koncentration. VM-opgøret står imellem 26-årige Sergey Karjakin fra Rusland og den 25-årige Magnus Carlsen fra Norge. Ud af 12 kampe står det uafgjort 5-5. 11. kamp spilles på mandag.Foto: EPA
Koncentration. VM-opgøret står imellem 26-årige Sergey Karjakin fra Rusland og den 25-årige Magnus Carlsen fra Norge. Ud af 12 kampe står det uafgjort 5-5. 11. kamp spilles på mandag.Foto: EPA
Vis mere

Magnus Carlsens russiske modstander Sergej Karjakin kom i begyndelsen af ugen overraskende foran med 5-4. Dét fik favoritten Magnus Carlsen til at storme ud af af det efterfølgende pressemøde. Efterfølgende blev Carlsen idømt en bøde på næsten 100.000 kroner.

Men natten til fredag udlignede den 25-årige nordmand så til 5-5.

Og før mandagens 11. møde er banen således kridtet op til en spændende to-delt finale.

Støtte fra Putin

Alle kampene udspilles i et lydtæt lokale i Fulton Market på Manhattan. Og mens Magnus Carlsen har Hollywood-stjernerne på sin side, har modstanderen Sergej Karjakin støtte helt oppe fra den russiske regeringstop.

»Min præsident Vladimir Putin holder sig underrettet. Og han hjælper mig på alle mulige måder,« siger Karjakin, der også politisk støtter præsident Putin 100 procent.

Og på mange måder kunne de to finalister ikke være mere forskellige.

Således er Sergej Karjakin fra helt lille opdraget i statsregi til at blive skakmester. Modsat var Magnus Carlsens barndom fyldt med Anders And-blade, tegnefilm og skihop. Først senere blev nordmanden intereseret i skakspillet. Men alligevel var Magnus Carlsen allerede som 13-årig verdens bedste i sin aldersgruppe.

Lige nu kan man i de amerikanske biografer se dokumentarfilmen ’Magnus’. Og selvom de måske ikke kender ham fra skak-turneringerne, har millioner set ham i dyre tv-reklamer for mode-jeans, sammen med filmstjernen Liv Tyler og i en verdensomspændende Porché-kampagne sammen med den nu afdøde bokselegende Muhammad Ali.

Folk kalder Magnus Carlsen et geni. Men dén slags vil mesteren fra Norge ikke høre tale om.

»Mozart var et geni. Jeg er bare en fyr, der ikke kan score en kæreste. For mig drejer det sig bare om at spille godt og give mig selv 100 procent,« siger Magnus Carlsen.

I USA er Magnus Carlsen bl.a. blevet kendt for sin landsdækkende reklamekampagne for modejeans, sammen med filmstjernen og Steven Tylers datter Liv Tyler. Foto: EPA/Reuters
I USA er Magnus Carlsen bl.a. blevet kendt for sin landsdækkende reklamekampagne for modejeans, sammen med filmstjernen og Steven Tylers datter Liv Tyler. Foto: EPA/Reuters
Vis mere