Herhjemme i Danmark vakte det stor opmærksomhed, da grevinde Alexandra valgte at sætte sin luksusvilla på Østerbro i København til salg for 25 millioner kroner. Nu har Norge fået en lignende sag.

Det er den norske kronprins Haakon, som har tjent et større millionbeløb på at sælge et par boliger, der er gået i arv fra forskellige norske prinser siden 1929. Pengene til at drive og holde boligerne har han fået af de norske skatteydere, mens pengene fra salget er stukket i kronprinsens egen lomme. Det skriver norske Dagbladet.

Boligerne, som kronprins Haakon har solgt, er en del af den 'fashionable' Skaugum gård i Asker sydvest for hovedstaden Oslo. Hovedbygningen, som kronprinseparret fortsat ejer, i gården skal have en imponerende udsigt over Oslo-fjorden.

Haakan skal ifølge avisen have fået 12 millioner norske kroner for salg af boligerne, som er en del af Skaugum gård og har fungeret som tjenesteboliger tidligere. Beløbet svarer til 9,7 millioner danske kroner, som kronprinsen har kunnet sætte ind på sin royale bankkonto.

Tilbage i 2001 overtog Haakon Skaugum gård, som i 2002 blev besluttet skulle renoveres. Og det har kostet de norske skatteydere en del penge, fortæller en embedsmand til avisen.

Apanage går til lån
»I 2002 blev det foreslået, at øge kronprinseparrets apanage fra 2 millioner (norske kroner, red) til 4,5 millioner i forbindelse med kronprinseparrets overtagelse af Skaugum, for at kronprinseparret skulle kunne lånefinansiere en rehabilitering af boligen,« siger Oskar Petter Jensrud, der er afdelingsdirektør i Kommunal- og moderniseringsdepartementet til avisen.

Avisen har fundet frem til, at kronprinseparret siden har brugt 2 millioner norske kroner årligt på at betale 'rehabiliteringen', som bliver udført via et lån. Og det lån, som der stadig betales af på, er siden dengang blevet til 28 millioner norske kroner - hvilket svarer til 22,6 millioner danske kroner. Alle pengene er kommet fra norske skatteydere.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon af Norge har tjent et større millionbeløb på salg af et par boliger, som er blevet renoveret for norske skattekroner.
Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon af Norge har tjent et større millionbeløb på salg af et par boliger, som er blevet renoveret for norske skattekroner. Foto: Aleksander andersen
Vis mere

De to boliger, som er blevet solgt, på Skaugum gårds jord er blevet skilt ud fra resten af gårdens bygninger - og flere andre er på vej til at blive det samme.

En af de ting, som nu diskuteres i Norge, er, om de penge, som kronprinsen har tjent på salg af de to boliger fra Skaugum gård, burde gå til afbetaling af lånene i forbindelse med rehabiliteringen af gårdens bygninger i stedet for apanagen.

Om pengene er gået dertil vil det norske kongehus ikke svare på. Men fortæller til avisen, at pengene fra salget af de to bygninger gik til kronprinseparret privat.

Alexandra tjente millioner
Herhjemme i Danmark fik grevinde Alexandra tidligere i april solgt sin luksusvilla på Østerbro. Om prisen blev på de ønskede 25 millioner kroner, som huset var sat til salg til, har det ikke været muligt at få oplyst.

Villaen på Østerbro fik Alexandra af prins Joachim, da parret blev skilt i 2005. Dengang lød prisen på 7,25 millioner danske kroner.

Grevinden har tidligere fortalt, hvorfor hun ønskede at sælge boligen. Og det er med baggrund i skilsmissen med fotografen Martin Jørgensen.

»Prinserne og jeg søger naturligt nok en ny begyndelse i nye omgivelser. Vi har haft mange dejlige år i vores hjem på Svanemøllevej, og nu er tiden kommet til det næste kapitel, hvor vores liv indeholder nye aktiviteter og vi har mod på nye udfordringer. Vi har endnu ikke fundet et sted at bo, men forbliver i København. En ny tid begynder og vi ser frem til det,« fortalte Grevinden i februar til Ritzau.