I disse dage skaber en raket på ni meter og 1,6 ton både overskrifter og stor debat i Norge og Sverige.

Mandag morgen styrtede den svenske forskningsraket nemlig ned tæt på en landsby i Nordnorge. Det skriver flere medier. Blandt andre Reuters og BBC.

Raketten blev affyret fra Esrange Space Center i Kiruna i Sverige og var egentlig på vej hjem fra en tur i rummet, da den pludselig ændrede kurs og endte i bjergkæden Målselv i Nordnorge – halvanden kilometer fra nærmeste by – og hele 40 kilometer fra det sted, hvor den efter planen skulle være landet.

Heldigvis kom ingen mennesker noget til, og der er heller ingen meldinger om større materielle skader.

Episoden har dog skabt en vis utilfredshed i Norge, hvor udenrigsministeriet betager sagen som »en krænkelse.«

Nordmændene er især frustrerede over, at deres svenske naboer angivelig ikke tidsnok informerede dem om den vildfarne raket.

»Et nedfald fra sådan en raket er en meget alvorlig hændelse, der kan forårsage stor skade. Når sådan en krænkelse af grænsen sker, er det afgørende, at de ansvarlige straks informerer de relevante norske myndigheder gennem de rigtige kanaler,« siger talsmand Ragnhild Haland Simenstad fra ministeriet til det norske nyhedsbureau NTB.

Den svenske rumfartsorganisation understreger, at man tager hændelsen meget alvorligt.

»Vi undersøger årsagerne til, at raketten svævede væk fra sit mål, men det er for tidligt at spekulere i, hvad der var skyld i det,« siger talsmand Marko Kohberg fra Esrange Space Center.