Først henrettede han iskoldt mindst 85 unge på den norske ø Utøya over en periode på halvanden time. Da politiet endelig kom frem, lagde han sine våben ned og overgav sig frivilligt.

Det bekræftede politimesteren ved Oslos Politi, Sveinung Sponheim, på et pressemøde tidligere lørdag.

- Da politiet råbte ham an, lagde han våbnene fra sig og overgav sig. Han løsnede ikke skud mod politiet. Han har i forhør erkendt, at han var på øen, havde adgang til våben og affyrede skud, siger Sponheim ifølge VG.

På spørgsmålet om, hvorfor der skulle gå 1,5 time, før den særlige indsatsstyrke var fremme og kunne stoppe massakren, svarede politimesteren, at den kom så hurtigt, det var muligt, men at der var problemer med at få fat på en båd, der kunne fragte mandskabet til øen.

Det har tidligere været fremme, at gerningsmanden, Anders Breivik, var løbet tør for ammunition og derfor ikke var i stand til at skyde mod politiets beredskabstrop, da den var fremme.

- Det kan jeg ikke sige meget om, men noget i den retning er korrekt, var politimesterens kommentar til dette.'

Anders Breivik blev anholdt lige efter klokken 18:30 fredag aften. Han er sigtet for drabene på Utøya og for den meget kraftige bilbombe, der gik af i Oslos regeringskvarter forud for skudmassakren på Utøya.

Breivik har indrømmet, at han var på Utøya og affyrede skud, men det er uklart, om han også har erkendt skyld i forhold til bilbombeangrebet.

Han kommunikerer med politiet, men er ifølge Sponheim "vanskelig at afhøre".

Politiet har endnu ikke foralt noget om mandens eventuelle motiver til drabet. Der er ifølge politiet ingen indikationer på, at der skulle være flere gerningsmænd, men det kan omvendt heller ikke udelukkes.

Anders Breivik har fået beskikket en forsvarer, som politiet efter advokatens eget ønske ikke har navngivet.

Politiet har løbende opjusteret dødstallet fra massakren til de nuværende 85, men det kan fortsat stige, da op til seks personer fortsat er savnet.

Syv personer har mistet livet under eksplosionen i Oslos centrum, men mange er hårdt sårede, hvorfor dødstallet også her kan stige.

Tidligere forlød det, at 22 var indlagt på hospitaler i Oslo i forbindelse med de to episoder.