Kun toppen af isbjerget.

Sådan betegner en norsk ekspert de indrømmelser, en tidligere russisk officer er kommet med om tortur og krigsforbrydelser i Ukraine.

Forleden fortalte den afhoppede officer Konstantin Yefremov i et interview med BBC, hvordan de russiske soldater under forhør af ukrainske mænd torturerer og skyder dem eller truer dem med voldtægt.

Han fortæller blandt andet om en dag, hvor tre ukrainske krigsfanger blev hentet til forhør.

»En af dem indrømmede, at han var skarpskytte. Obersten blev rasende. Han slog ham, hev bukserne af ham og spurgte, om han var gift. Da fangen svarede ja, bad officeren om at få en moppe: 'Vi gør dig til en pige og sender videoen til din kone.'«

Konstantin Yefremov forsøgte at undslippe krigen flere gange, men til sidst blev han afskediget og truet med straf. Derefter flygtede han fra Rusland.

Den norske ukraine-ekspert, Tobias Sæther, siger til Dagbladet, at Yefremovs beretning føjer sig til rækken af vidnesbyrd om de russiske styrkers brutale fremfærd i broderlandet.

Tilsammen afslører de ifølge eksperten, hvordan russerne begår krigsforbrydelser og overtrædelser af menneskerettighederne.

Han henviser blandt andet til undersøgelser fra FN, som den tidligere norske højesteretsdommer Erik Møse står i spidsen for. De har blandt andet dokumenteret, at ukrainske børn helt ned til fire år er blevet voldtaget og tortureret af russiske soldater.

»Vi kan slå fast, at der foregår rigtig meget brutalitet på russisk side, og vi kan fastslå, at det vi ser, kun er toppen af isbjerget.«

Præcis hvor meget og hvor omfattende torturen er, er dog vanskeligt at sige, fortæller han.

»Vi vil aldrig helt sikkert kunne fastslå, hvor meget tortur, som har foregået, men det begynder at blive vældig tydeligt, at der er et mønster med tortur,« siger den norske ekspert.

BBC har ikke kunnet verificere Yefremovs udtalelser, men de stemmer med andre lignende beretninger fra krigszonen, hvor også russiske krigsfanger bliver udsat for krigsforbrydelser.

Tobias Sæther siger til Dagbladet, at der i løbet af det år, invasionen af Ukraine har varet, har været flere indicier på, at russisk militær og den paramilitære enhed Wagnergruppen begår tortur og overgreb ved fronten.

Han kalder fremfærden for »et mønster« fra russiske side.

»Her foregår brutalitet på strukturel niveau, som går ud over mennesker dagligt.«