Utøya var fuld af liv, da etårsdagen for terrorhandlingerne 22. juli 2011 blev markeret til ære for de 77 ofre. Ondskab modarbejdes af kærlighed, sagde Danmarks statsminister i sin tale på den norske ø.

NORGE: Ikke siden 22. juli 2011 havde der været så meget liv på Utøya som søndag - årsdagen for det mørkeste kapitel i Norges nyere historie.

Hundredvis af personer - primært overlevende - sad på græsskråningen foran øens lille scene ved et rødt træhus, hvor den ene taler efter den anden tog ordet og ærede de 77 personer, der for præcis et år siden blev dræbt af en nu terrortiltalt nordmand.

Blandt talerne var Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), der sagde, at Norges modsvar til terrorangrebet i fjor måske bedst sammenfattes af en overlever fra Utøya-massakren, den dengang 18-årige Helle Gannestad, medlem af den politiske ungdomsorganisation Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF).

- Hun sagde efter angrebet - »Hvis en mand kan skabe så meget had. Tænk så på, hvor meget kærlighed vi kan skabe sammen.« Helle Gannestad. Du satte ord på følelserne hos et helt folk. Du gav Norge en fælles stemme. Og dine ord var inspiration for alle os andre: For når I, der var så tæt på, kunne vælge overskud frem for afmagt, kærlig frem for had - så kunne vi andre også, sagde Helle Thorning-Schmidt, der tydeligt husker de billederne fra 22. juli 2011.

- Jeg husker så tydeligt, hvordan jeg på et hotelværelse i Frankrig så de gruopvækkende billeder på TV-skærmen sammen med min familie. De skræmmende nyheder skubbede alt andet i baggrunden og gjorde alle andre emner ligegyldige.

Ifølge Helle Thorning-Schmidt er der ingen tvivl om, hvad der er det stærkeste våben mod fanatisme:

- Mere åbenhed, mere demokrati og mere tolerance. Det har været den norske vej ud af en svær stund. Og den vej har bevist, at intet våben kan slå et sundt og levende folkestyre ihjel, sagde Helle Thorning-Schmidt, der vendte tilbage til Helle Gannestad mod slutningen af sin tale, da hun direkte henvendte sig til den unge generation.

- I er en generation, som har set det onde. Men som har svaret igen med Helle Gannestads ord om at modarbejde ondskab med kærlighed. Had med sammenhold.

Søndag formiddag var der mindegudstjeneste i Oslo domkirke med deltagelse af overlevende og pårørende til ofrene samt flere af det norske samfunds spidser, blandt andre kong Harald, dronning Sonja, prinsesse Märtha Louise og statsminister Jens Stoltenberg.

- For et år siden kom mørket. Sommerdagen blev formørket af et terrorangreb. Hadet kom. Og frygten og gråden og fortvivlelsen voksede iblandt os, sagde biskop Helga Byfuglien, der især talte om det håb, der opstod efter tragedien.

- Mørket ligger tungest over dem, der har mistet deres kære eller er påført skader og traumer. Men deres minde lyser i mørket. Vi har tændt lys, løftet roser og holdt om hinanden, sagde biskoppen.

Ifølge Jens Stoltenberg skal 22. juli altid knyttes til dem, som mistede livet.

- Meningen med bomben og skuddene var at forandre Norge. Men det norske folk svarede ved at omfavne vores værdier, sagde Stoltenberg i sin tale, der blev fulgt af et minuts stilhed.

Anders Behring Breivik får sin dom 24. august.