Indtil nu er nordkoreanske afgrøder gået direkte til staten, men med reformer af landbruget på vej kan det ende med, at landmændene selv må beholde deres afgrøder og dermed får større incitament til at dyrker mere mad.

NORDKOREA: Fremover kan det blive sådan, at bønder i Nordkorea må beholde flere af de afgrøder, de selv dyrker. Det er det seneste nordkoreanske træk for at forsøge at sætte gang i landbrugsproduktionen, så stigende fødevarepriser kan bremses og fejlernæringen lettes. Det fortæller kilder tæt på landets ledelse til Reuters.

Bliver det nemmere for landmænd at nyde godt af egen høst, er det en liberalisering af den hårde linje over for privat produktion, som blev sat i gang i 2005. Siden den nye leder Kim Jong-un overtog magten i det fattig, kommunistiske land i december 2011 har der været tale om reformer for at bringe landet fremad, og dette fokus på landbruget er et tegn på den unge leders forsøg på forandring.

- Bønder vil have incitamenter til at dyrke mere mad. De kan beholde og sælge omkring 30-50 procent af deres høst på markedet afhængig af regionen, lyder det fra kilden til Reuters.

Som det er i dag, køber staten størstedelen af landmændenes høst til priser, der er lavere end markedsprisen.

Selv om kilden har været i spil og vist sig pålidelig tidligere, er det umuligt at få bekræftet den nordkoreanske plan uafhængigt i det lukkede land.

I 1990erne oplevede Nordkorea ødelæggende hungersnød, og siden da har økonomien skrantet. En tredjedel af landets befolkning er fejlernærede ifølge tal fra FN. Skal det tilbage på det rette spor, er der brug for omkring 5 millioner tons korn og kartofler til at bespise befolkningen årligt, men høsten har siden de tidligere 1990ere blot givet mellem 3,5 millioner tons og 4,7 millioner.

Ifølge eksperter i Sydkorea har nordkoreanske marker akut brug for gødning for at øge udbyttet i et land, hvor jorden er ødelagt på grund af dårlige landbrugsmetoder.

BNB/Reuters