Den demilitariserede zone mellem Syd- og Nordkorea.
Den demilitariserede zone mellem Syd- og Nordkorea. Foto: Keld Navntoft

Ikke sket i 20 år!

Nordkorea er angiveligt i undtagelsestilstand, og landets leder Kim Jong-un har beordret hæren til at 'forberede sig til krig'. Det skriver en sydkoreansk avis ifølge telegraph.co.uk

Den nordkoreanske leder udstedte angiveligt en serie af ordre til hans tropper og sikkerhedsfolk allerede i lørdags i forbindelse med den afsluttende fase af forberedelserne til en atomprøvesprængning. Det fortæller en unavngiven kilde ifølge den sydkoreanske avis JoongAng Daily. Og ifølge kilden er det en atomvåbenprøvesprængning, som Kim Jong-un vil have udført inden for kort tid

Samtidig fortæller kilden, at Kim Jong-un har sagt, at 'landet (Nordkorea, red.) vil være blive sat i undtagelsestilstand med start den 29. januar, og hele den militære frontline og alle de centrale enheder skal være klar til krig'.

Høj nordkoreaner til Kim Jong-Ils begravelsesoptog


Høj nordkoreaner til Kim Jong-Ils begravelsesoptog


På baggrund af det, som kilden har fortalt den sydkoreanske avis, forventes det nu, at atomprøvesprængningen, som flere har ment har været undervejs i noget tid, nu vil finde sted tidligere end forventet. Andre mener dog stadig, at sprængningen vil finde sted den 16. februar, som er datoen for den tidligere leder af Nordkoreas fødselsdag, nemlig Kim Jong-il, der døde i 2011.  

Som en del af modforanstaltningerne mod Nordkoreas atomprøvesprængning, har Sydkoreas præsident Lee Myung-bak ifølge avisen beordret landets militær til at forberede et 'stærkt svar' til alle provokationer, som kan komme fra landet nord for dem.  

Sidste gang Nordkorea var placeret i undtagelsestilstand var i marts 1993 få dage før, landet trak sig fra traktaten om ikke-spredning af kernevåben. Samtidig beordrede landet også dengang, at tropperne skulle være klar til krig. Nordkorea udførte sin første atomprøvesprængning tilbage i oktober 2006, og foretog en undergrundssprængning i maj 2009.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.