Beth Whaanga står frem med sine mange operationsar efter kampen mod kræft.
Beth Whaanga står frem med sine mange operationsar efter kampen mod kræft.
"Mine ar er ikke grimme, de betyder, jeg er i live". Sådan lyder det stærke citat ledsaget af endnu stærkere fotos i Beth Whaangas kampagne "Under den røde kjole".

Åbent og ærligt fortæller, og ikke mindst viser, australske Beth Whaanga, hvordan hun har fået fjernet livmoderen og opereret begge bryster for at undgå kræft. Hun fik konstateret brystkræft på sin 32-års fødselsdag. Efterfølgende fandt lægerne ud af, at Beth Whaanga, der selv er sygeplejerske, var bærer af genmutationen BRCA2, som giver øget risiko for brystkræft og kræft i underlivet. 

Operationerne har naturligvis betydet drastiske ændringer for Beth Whaangas krop. Men i stedet for at gemme sine ar væk, besluttede hun at stå åbent frem med sin historie.

Sammen med veninden Nadia Masot, som er fotograf, lavede Beth Whaanga en fotoserie af sin krop efter alle operationerne. Billederne blev præsenteret under navnet "Under the red dress".

MÅ IKKE BRUGES SOM GENREBILLEDE lasse


Ikke alle brød sig om, hvad de så, da Beth Waanga lagde billederne på Facebook. I timerne efter publiceringen forlod 100 venner hendes Facebookside, trods den medfølgende forklaring til billederne. Flere anmeldte oven i købet billederne til Facebook for at være upassende. Men Facebook har meldt ud, at billederne får lov at blive liggende. Og selvom nogle venner er faldet fra, er andre kommet til på grund af Beth Waangas åbenhed.

- Arrene symboliserer en fysisk eller mental påmindelse om en prøvelse, man har været igennem. De viser, at man kom igennem prøvelsen og overlevede, skriver Beth Waanga i en mail til Huffington Post i forbindelse med sit projekt. Hun håber, åbenheden omkring kræft kan være med til at redde liv.

- Disse billeder er en påmindelse til folk om at være opmærksomme på at tjekke deres kroppe og være mere bevidste om, at det her kan ske for dig, og måske kommer til det, siger Beth Waanga til Huffington Post.

Beth Whaanga står frem med sine mange operationsar efter kampen mod kræft.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.