Mens Nigeria skal vælge ny præsident, har en forfejlet plan om nye pengesedler skabt kaos i folks dagligdag.

Flere end 93 millioner mennesker kan afgive deres stemme, når nigerianerne lørdag går til stemmeurnerne for at vælge en efterfølger til præsident Muhammadu Buhari, som har siddet de maksimale otte år på posten.

De tre kandidater, der regnes som favoritter, er Lagos-guvernør Bola Tinubu fra Buharis parti, All Progressives Congress, tidligere vicepræsident Atiku Abubakar fra det største oppositionsparti, Peoples Democratic Party, og tidligere guvernør i Anambra Peter Obi fra det mindre Labour Party.

Bola Tinubu og Atiku Abubakar er begge politiske sværvægtere med årtiers erfaring og svulmende valgkampagnekasser. De er også begge muslimer. Tinubu tilhører yoruba-folket fra sydvest, mens Atiku, som han kaldes i Nigeria, tilhører fulani-folket fra nordøst.

Obi er kristen og tilhører den etniske gruppe igbo. Han har en meget mindre politisk maskine bag sig, men har kørt en velsmurt kampagne på sociale medier og har på den måde samlet støtte blandt mange unge vælgere.

Valget kommer i en tid, hvor mange nigerianere kæmper, fordi de mangler kontanter. Kontantmanglen er opstået som følge af en forfejlet plan om at bytte gamle pengesedler ud med nye.

Det har skabt kaos i folks dagligdag og ført til voldelige scener ved banker og hæveautomater.

Den nye præsident står ligeledes over for problemer som høj inflation, dyb fattigdom, energimangel, kriminalitet, olietyverier og et islamisk oprør i den nordvestlige del af landet.

Valgkampen har været præget af vold og ikke mindst drabet på en senatorkandidat i sydøst onsdag i denne uge.

Afrikas mest folkerige nation, største økonomi og producent af olie gik fra militært styre til demokrati i 1999. Men valgene i landet har længe været præget af både vold og valgsvindel.

Landets omkring 176.600 valgsteder åbner lørdag klokken 08.30 og lukker igen allerede klokken 14.30.

Et endeligt resultat fra de 36 delstater og hovedstaden Abuja ventes at ligge klart inden for fem dage.

/ritzau/Reuters