Niels Helveg Petersen (R) er overrasket over, at Barack Obama fik Nobels fredspris, men der er mange gode grunde til, at det blev ham, mener Helveg Petersen.

- Jeg havde slet ikke forestillet mig, at en helt ny præsident kunne få den, så det er et overraskende valg. Sådan sagde den tidligere radikale udenrigsminister Niels Helveg Petersen, da Ritzau fortalte ham, at USA's præsident Barack Obama har fået Nobels fredspris 2009.

- Men jeg forstår godt de ræsonnementer, der ligger bag. Barack Obama indtager mange nye holdninger og arbejder for forsoning i en række sammenhænge. Han er i færd med at forbedre USA's forhold til Rusland og arbejder for at opnå aftaler, der kan reducere lagrene af kernevåben betydeligt. Også Obamas beslutning om at indstille opbygningen af missilskjoldet i Europa kan have været en væsentlig begrundelsen. Derudover har han gennemført en nyorientering i forhold til Kina, og han har forbedret USA's forhold til Latinamerika, siger Niels Helveg Petersen, som også fremhæver Obamas forsøg på at styrke det såkaldte G20-samarbejde mellem verdens største økonomier.

Niels Helveg Petersen peger desuden på, at Barack Obama har markeret sig med en forsonende holdning i forhold til den arabiske verden.

- Man må sige, at Barack Obama generelt har lagt en helt ny kurs end den, der kendetegnede hans forgænger George Bush, siger Niels Helveg Petersen./ritzau/