Foto: 40085 Jan Emanuelsson

Omkring 50 lastbiler og 50 personbiler kolliderede tirsdag formiddag klokken 11 i et stort massesammenstød i Skåne i Sverige.

Kort tid efter ulykken meldte de svenske myndigheder ud, at mindst tre personer havde mistet livet mens flere kom alvorligt til skade. Men nu nedjusterer politiet dødstallet, skriver flere svenske medier. Ifølge svensk politi har kun én mand mistet livet i den store ulykke. Samtidig melder de, at 46 personer er kommet til skade.

- Det er en meget omfattende ulykke, siger Dennis Borg, brandchef i Helsingborg, til den svenske avis Expressen.

Det var også et rent inferno og en nærmest uoverskuelig opgave, der mødte redningsfolkene på stedet. Mere præcist var der tale om et to kilometer langt og voldsomt harmonikasammenstød på en af nordens meget trafikerede veje. Den omfattende ulykke og trænge plads på broen gjorde det svært for ambulancer og redningskøretøjer at komme frem.

Helsingborgs Dagblads reporter Helena Stenqvist, der var på broen efter ulykken, fortalte om et chokerende syn.

- Jeg har aldrig set noget lignende. Adskillige sårede og muligvis døde lå på vejene, da vi ankom.

Da BT ankom til akutmodtagelsen på Helsingborg Sygehus var personalet også i højeste beredskab. Forældre med syge børn på armen blev mødt af et kæmpe skilt, der gjorde opmærksom på lang ventetid pga. ulykken.

- Vi har været forberedt på det værste og haft forstærkningshold hele dagen indtil sidst på eftermiddagen. De ni patienter, vi har modtaget her, har vi primært behandlet for knoglebrud, men ingen var så alvorligt kvæstede, at de behøvede operation, siger sygehusleder Lisbeth Cederwald til BT.

Det var tilsyneladende ekstremt glatte vejforhold og dårlig sigtbarhed pga. tåge, der fik de mange biler til at støde sammen. Ifølge øjenvidner tog det bare få minutter, før de 100 biler blev involveret i det kæmpe massesammenstød.

Bilisterne havde sandsynligvis ikke en jordisk chance for at undvige ulykken, fortæller Sven Krarup Nielsen, der er formand for Havarikommissionen for Vejtrafikulykker.

- Rigtig mange trafikanter kører al for hurtig i dårlig sigt. Det betyder, at når de for sent opdager, at trafikken holder helt stille foran dem, så er de ikke i stand til at nå og bremse ned. Hvis der så oveni købet er glat føre, som det var på broen, så er det endnu svære. Så har bilisterne ikke en chance for at bremse op i tide, siger han til bt.dk.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.