Aleksej Navalnyj fortæller i sin biografi om kampen for demokratiet og mange forsøg på at slå ham ihjel.

Selv om den russiske politiker, aktivist og regimekritiker Aleksej Navalnyj er død, har han ikke formidlet sine sidste budskaber endnu.

Navalnyj brugte tiden bag fængslets mure i årene op til sin død i februar til at skrive sine erindringer, og de udgives til oktober under titlen "Patriot".

Det skriver den amerikanske avis The New York Times.

I bogen fortæller han både om sit private og politiske liv, fortæller hans enke, Julia Navalnaja, i en udtalelse.

- Denne bog er et vidnesbyrd ikke blot om Aleksejs liv, men om hans urokkelige kamp mod diktaturet - en kamp, han ofrede alt for, også sit liv.

- At dele hans historie med verden vil ikke blot ære hans minde, men også tjene som inspiration for andre til at kæmpe for det, der er rigtigt, og aldrig tabe værdien af det, der virkelig gælder, af syne, siger Navalnaja.

Politikens Forlag skriver i en pressemeddelelse, at biografien udkommer på dansk på forlaget 22. oktober med samme titel som på engelsk.

I "Patriot" fortæller Navalnyj om sin ungdom, sine første erfaringer med aktivisme, sit ægteskab og sin familie, kampen for det russiske demokrati og de mange forsøg på at slå ham ihjel, skriver Politikens Forlag.

Aleksej Navalnyj døde 16. februar i en straffelejr i Sibirien.

Her afsonede han i alt mere end 30 års fængsel blandt andet for påstået ekstremisme og svindel.

Mens de russiske myndigheder har oplyst, at han døde af naturlige årsager, mistænker hans efterladte, at han blev forgiftet. Julia Navalnaja mener, at præsident Vladimir Putin stod bag hendes mands død.

Det ville i så fald ikke være første gang, at Navalnyj, som i årevis kritiserede det politiske styre i Rusland, blev udsat for et livsfarligt stof.

Ifølge Politikens Forlag begyndte han at skrive sine erindringer, efter at han i august 2020 blev forgiftet med nervegiften novitjok under en kampagnerejse i Rusland. Forgiftningen havde nær taget livet af ham.

Hans hustru arrangerede dog, at han blev fløjet til Tysklands hovedstad, Berlin, hvor han fik livreddende behandling og overlevede.

Fem måneder senere - i januar 2021 - vendte Navalnyj tilbage til Rusland, hvor han ved ankomsten til Moskva blev anholdt.

Han kom aldrig ud i friheden igen.

/ritzau/