Nato fører tæt overvågning, men indtil nu er der ikke tegn på, at Rusland ændrer sin opstilling af atomvåben.

Nato har ikke set nogen forandringer i Ruslands opstilling af atomvåben. Sådan lyder det fra Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Dermed italesætter han "atomretorikken" fra Ruslands præsident, Vladimir Putin. Det sker på et pressemøde tirsdag forud for Nato-landenes møde i Bruxelles onsdag og torsdag.

- Rusland ved, at en atomkrig ikke kan vindes og aldrig må udkæmpes. Og vi har kommunikeret klart til Rusland, at det vil have alvorlige konsekvenser, hvis man anvender atomvåben på nogen måde. Det gælder også taktiske atomvåben i Ukraine, siger Jens Stoltenberg.

Han kalder Putins retorik for "farlig" og "uansvarlig".

Trods det, som Stoltenberg betegner som Ruslands "vage trusler" om at bruge atomvåben, så er der dog indtil videre ingen tegn på, at Putin sætter handling bag ordene.

- Vi overvåger Ruslands atomstyrker tæt. Vi har ikke set nogen forandringer i Ruslands opstilling. Men vi vil fortsætte med at være årvågne, siger Jens Stoltenberg.

Ifølge Natos generalsekretær er der allerede en plan på plads, i tilfælde af at Rusland anvender atomvåben.

- Nato er klar til enhver trussel og ethvert angreb på en Nato-allieret. Det er derfor, vi har Nato. For også at kunne afskrække atomtrusler.

- Det var vigtigt før invasionen af Ukraine, men det er blevet endnu mere vigtigt i lyset af atomretorikken fra præsident Putin og Rusland, siger Jens Stoltenberg.

Han går dog ikke i detaljer med, hvad svaret vil blive i tilælde af et atomart angreb på Ukraine.

Hvis Rusland eksempelvis bruger et mindre atomvåben i Ukraine, vil det sætte USA og Nato i en svær situation, fordi man ønsker at undgå en eskalering, der kan føre til en egentlig atomkrig mellem Rusland og Nato-landene.

Men gør man omvendt intet i forsøget på at at undgå en eskalering, risikerer man at sende det forkerte signal til Putin.

Udmeldingen fra Natos generalsekretær kommer på et kritisk stadie i Ruslands invasion af Ukraine.

Ifølge Stoltenberg har verden i de seneste uger været vidne til den hidtil største eskalering fra Ruslands side, siden krigen begyndte.

Stoltenberg henviser til, at Putins forsøg på at annektere dele af Ukraine, mobiliseringen af ekstra soldater i Rusland og den "hensynsløse atomretorik".

- Det viser, at krigen ikke går som Ruslands havde planlagt, siger Jens Stoltenberg.

Annekteringen af fire ukrainske regioner er sket, ved at Putin har underskrevet et dokument om, at de nu er russisk territorie.

Inden da har Rusland afholdt det, landet selv kalder folkeafstemninger i de russiskbesatte områder, men som USA og EU har taget afstand fra og kaldt fup og svindel.

/ritzau/