I flere år har man undret sig over, at et lille land med kun 400.000 indbyggere og 1,5 millioner gæstearbejdere skal være vært for VM i fodbold i 2022.

Det er ikke fordi, de er mere vilde med fodbold i Qatar, end de er i andre af Golflandene, men landet er måske det rigeste i verden, og korruptionen i FIFA gav Qatar værtskabet. For emiren af Qatar handler værtskabet mere om politik end fodbold, og nu hvor landet er kommet under politisk pres fra de andre golflande er værtskabet i fare.

Qatar har i mange år rivaliseret med nabolandet Saudi Arabien om at være det vigtigste arabiske land. Det lille land ejer for eksempel et af verdens største nyhedsselskaber Al-Jazeera, hvor det handler mere om politik end om nyheder. Politik, som bliver fremstillet i emirens favør. De har også et fodboldlandshold, som klarer sig nogenlunde, men næsten ingen af spillerne er født i Qatar – de fleste er hentet udefra og har fået et qatarsk statsborgerskab.

Lige siden landet fik værtskabet har de arbejdet på at forbedre deres infrastruktur og bygge større stadions. Der florer mange historier om, at udenlandsk arbejdskraft er døde under arbejdet på grund af dårlig sikkerhed.

For et par uger siden skete der det, at flere af golflandene indførte sanktioner overfor Qatar. De har anklaget landet for at støtte terrororganisationer, inklusiv Det Muslimske Broderskab, hvis ideologi Qatar har adopteret. Golflandene – ikke mindst Saudi Arabien – er sandsynligvis blandt andet gået imod Qatar, fordi emirfamilien har arabiske stormagtsambitioner, hvilket værtskabet for VM 2022 er en del af.

Der er enighed blandt arabiske politiske kommentatorer om, at sanktionerne kommer til at vare længe, og det er nu blevet en kamp med tiden om værtskabet kan gennemføres. Så længe der er sanktioner, kan der ikke bygges i Qatar. Qatar har kun landforbindelse via Saudi Arabien, hvilket vil sige at al konstruktion er gået i stå. De kan med andre ord ikke få materiale ind i landet til at bygge af, og allerede nu er man bagud med tidsplanen. Derfor holder FIFA nu øje med situationen og er begyndt at se efter alternativer.

Da FIFA gav Qatar mulighed for at være vært, var det under to betingelser. Sikkerheden skulle være i top, og de andre nabogolflande skulle være en del af arrangementet, fordi Qatar ikke alene er i stand til at huse det store antal mennesker, der vil strømme til. Man kan sige, at det i princippet er hele Golfområdet, der har fået værtskabet, men da Saudi, Kuwait og emiraterne ikke længere synes at være en del af det, kan Qatar ikke løfte opgaven.

England har allerede meldt sig på banen og erklæret sig parat til værtskabet. Det gik jo i sin tid deres næse forbi. Men også USA, Japan og Sydkorea vil gerne lægge land til VM i fodbold 2022. Da værtskabet plejer at blive fordelt fra kontinent til kontinent, er det i princippet Asiens tur, og derfor bliver det højst sandsynligt en opgave som Sydkorea og Japan må dele mellem sig. Men skal de nå at blive klar til 2022, skal FIFA tage en beslutning meget snart.