Anden gang var lykkens gang for SpaceX-raketten med to astronauter. Vejret artede sig. Næste stop er Den Internationale Rumstation (ISS).

Den amerikanske SpaceX-rumraket med en kapsel med to astronauter er blevet opsendt.

Det skete lørdag klokken 21.22 dansk tid fra Kennedy Space Center i Florida, da SpaceX i andet forsøg kom afsted.

Første forsøg i onsdags blev afblæst på grund af dårligt vejr.

SpaceX Falcon 9 og Crew Dragon-rumraketten lørdag.
SpaceX Falcon 9 og Crew Dragon-rumraketten lørdag. Foto: JOE SKIPPER
Vis mere

De to amerikanske astronauter er Robert Behnken på 49 år og den 53-årige Douglas Hurley.

SpaceX er et privat firma, grundlagt i 2002 af rigmanden Elon Musk. Det er ham, der står bag Tesla-bilerne, og han har en drøm om at få mennesker til Mars.

I første omgang er det dog ISS, der er målet for SpaceX-fartøjet, som består af raketten Falcon 9 og rumkapslen Crew Dragon.

Det er den første bemandede rumrejse fra amerikansk jord siden 2011, og de sidste ni år har Nasa - den amerikanske rumadministration - købt plads på russiske Soyuz-raketter, hver gang amerikanske astronauter skulle til ISS.

SpaceX Falcon 9 og Crew Dragon-rumraketten lørdag.
SpaceX Falcon 9 og Crew Dragon-rumraketten lørdag. Foto: ChristopherLaing
Vis mere

Denne gang har Nasa dog købt sig plads hos et privat firma.

SpaceX-missionen regnes for den sidste testflyvning, inden Nasa giver endeligt grønt lys til, at SpaceX regelmæssigt kan bringe Nasa-astronauter ud i rummet.

SpaceX er konstrueret sådan, at Falcon 9-raketten løfter fartøjet i to og et halvt minut. Herefter kobles den nederste del fra og lander selv på en platform i havet.

Den øvre del af raketten skubber fartøjet ud i kredsløb og falder derefter fra og brænder op i atmosfæren. Kapslen fortsætter til Den Internationale Rumstation (ISS), hvor astronauterne skal være i mellem en og fire måneder.

Det ventes, at kapslens rejse til ISS, der befinder sig 420 kilometer over Jordens overflade, varer 19 timer. Når de skal hjem igen, foregår det i kapslen.

Det er første gang siden perioden med rumfærgerne, at USA igen sender astronauter op fra amerikansk jord. Den seneste opsendelse i 2011 var med rumfærgen "Atlantis", der repræsenterede en helt anden generation af rumfarten og en anden teknik.

/ritzau/

I videoen øverst kan du se, hvordan det så ud, da opsendelsen fandt sted.