Mandag eftermiddag holder NASA pressemøde, fordi rumagenturet har gjort en 'vigtig videnskabelig opdagelse' på Mars. Det store spørgsmål er: Hvad kan vi vente os?

Nyhedsmedier verden over kastede sig i weekenden frådende over en meddelelse på NASAS hjemmeside. Her lyder det nemlig, at man har løst et Mars-mysterium, og at resultaterne vil blive præsenteret på et pressemøde i Washington mandag klokken 17.30 dansk tid.

Ifølge astrofysikeren Kjartan Kinch fra Niels Bohr Institutet skal vi dog ikke forvente, at NASA har fundet grønne mænd på vores naboplanet.

Astrofysikeren har dog et 'rimelig godt' gæt på, hvad det stort opslåede pressemøde vil dreje sig om.

»Det er ikke baseret på andet end navnene på de NASA-folk, de siger vil være til stede ved pressemødet,« siger Kjartan Kinch, der har Mars som sit primære forskningsfelt.

»Det drejer sig muligvis om det, der på dansk hedder tilbagevendende skråningsstriber. Det har været et ret stort emne de sidste fem-seks år. Det er sådan nogle mørke striber, der opstår på Mars om foråret på skråninger, der vender mod solen,« forklarer Kjartan Kinch og fortsætter:

»I forbindelse med de striber, kan det være, at NASA har opdaget, at de indeholder noget is, der er smeltet og blevet til flydende vand, der kan sive lige nede under jorden og fugte den. Men vandet skal være ret saltholdigt, før det kan lade sig gøre, for der er jo ret koldt på Mars,« siger Kjartan Kinch med henvisning til, at nattemperaturen på den røde planet kan nå helt ned på 140 minusgrader.

Har Kjartan Kinch ret i sin forudsigelse, vil skråningsstriberne være et oplagt sted at kigge efter mikroorganismer fremover, forklarer astrofysikeren, der dog mener, at NASA har været 'lidt for dygtige' til at skabe opmærksomhed om en nyhed, der muligvis ikke vil være vanvittig stor uden for rumforskningskredse.

»Hvis min forudsigelse holder stik, synes jeg, at de slår brødet lige lovlig stort op. Det er ikke en stor nyhed for hr. og fru Hansen, men det er stort inden for vores verden,« siger Kjartan Kinch.