I den svenske by Trollhättan har man for nyligt valgt at give en praktikant en erstatning på 30.000 kroner for at være blevet krænket af kvindelig chef, som han nægtede at give hånd til.

En sag om en tilsyneladende stærkt troende praktikant, som har fået erstatning for at være blevet krænket af sin kvindelige leder, har skabt debat i Sverige, skriver den lokale avis i byen Trollhättan.

Arbejdssagen bunder i, at Folkeuniversitetet i kommunen havde ansat en mandlig praktikant til integrationsafdelingen. Praktikanten var på et tidspunkt på besøg på sin kommende arbejdsplads, men da chefen for kontoret rakte hånden frem og ville hilse, afviste han med begrundelse om, at hans religion forbyder ham at give håndtryk til kvinder med mindre, han vaskede hænder efterfølgende.

Den kvindelige chef meddelte praktikanten, at han blev nødt til at kunne trykke alle mennesker i hånden for at kunne arbejde i afdelingen, men at det var i orden, at han vaskede hænderne efterfølgende.

Det kunne han ikke acceptere og bragte sagen op for Sveriges såkaldte Diskriminationsombudsmand. Allerede inden sagen var blevet behandlet, valgte Trollhättan Kommune imidlertid at betale ham 30.000 svenske kroner i erstatning og tildele den kvindelige leder en advarsel for at have forbrudt sig mod kommunens mangfoldighedspolitik.

Hos kommunen tøvede man ikke et sekund med at give erstatning, lyder det fra en forvaltningschef, der afviser, at man har handlet forkert overfor den kvindelige leder.

»Klageren forklarede, at hans religion forbød ham at give hånd til udenlandske kvinder, og i henhold til reglementet har en person, som er blevet krænket på grund af sin religion ret til erstatning. Vi lavede en fejl og tog ansvar for den og udbetalte derfor erstatning,« siger Said Niklund, forvaltningschef i kommunen, til ttela.se.

Langt fra alle er enige med kommunen i den beslutning, og i kølvandet på historien har kommunen fået ikke færre end 90 henvendelser fra borgere, der udtrykker forargelse og vrede over kommunens håndtering. Også den tidligere kommunalchef Lennart Andersson undrer sig.

»Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Man må stille sig selv det spørgsmål, hvem det egentlig er, der er blevet krænket. I det her tilfælde var det ikke alene manden, men også kvinden,« siger han til avisen.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN PÅ BT'S FACEBOOK-SIDE HER