Lyt til artiklen

Sagnomspundne kontinenter, som er forsvundet fra jordens overflade, har en nærmest magisk tiltrækningskraft på os mennesker. Man behøver blot at nævne ordet det Atlantis.

Derfor er det en bemærkelsesværdi opdagelse, internationale forskere har gjort på den lille ø Mauritius i Det Indiske Ocean. Her har de fundet så klare beviser, at de nu kan kan konstatere, at et for længst forsvundet kontinent befinder sig mellem Indien og den store ø øst for Afrika, Madagaskar - på havbunden vel at mærke. De har døbt kontinentet Mauritia.

Det skriver Fox News på baggrund af en videnskabelig artikel publiceret i tidsskriftet Nature Communications.

Det var forsker ved universitetet i Witwatersrand, Lewis Ashwal, som først kom på sporet af Maruitia, da han i 2013 fandt ud af, at Mauritius havde en stærkere tyngdepåvirkning end andre dele af Det Indiske Ocean. Det fik ham til at søsætte teorien om, at øen lå lige oven på et sunket kontinent.

Siden er der fundet flere tegn på, at hans teori var fuldstændig korrekt. Forskere har fundet zirkon-krystaller, som var tre milliarder år gamle på Mauritius, selvom øen 'kun' har otte millioner år på bagen. Forskerne mener, at vulkanudbrud, har løftet krystallerne derop fra havets bund.

Mauritia var et lille kontinent på størrelse med øen Madagaskar, som dog med sine 590.000 km² er verdens fjerdestørste ø - og næsten 15 gange større end Danmark. Da Indien og Madagaskar begyndte at rive sig fra hinanden for mange millioner år siden, blev Mauritia skabt. Ifølge tidsskriftet New Scientist er der beviser for, at andre vulkanøer i Det Indiske Ocean også ligger ovenpå det sunkne kontinent, som forsvandt fra jordens overflade for omkring 85 millioner år siden.

»Det er først nu, hvor vi begynder at undersøge de dybe oceaner, at vi finder alle disse små stumper af gamle kontinenter forskellige steder,« siger  Alan Collins fra universitetet i Adelaide til New Scientist.