Er den enorme asteroide Oumamua i virkeligheden et artefakt fra et andet solsystem eller måske et rumskib? Det er det, som amerikanske forskere har tænkt sig at undersøge onsdag.

I oktober gjorde den amerikanske rumfartsorganisation NASA et utroligt fund. De kunne således fastslå i november, at de måneden forinden havde registreret en asteroide, der stammede fra et helt andet solsystem end vores. Det er første gang, at det er registreret i menneskets historie.

»Det er det første objekt, vi nogensinde har identificeret, som stammer fra et sted uden for Solsystemet. Derfor har det fået det hawaiianske navn ’Oumuamua’, som betyder ’den første til at tage kontakt’,« har astronom ved University of Hawaii, Jonathan Williams, tidligere sagt til Videnskab.dk.

Men nu vil forskere fra 'Breakthrough Listen'-projektet (et hold der leder efter liv i rummet, red.) lave yderligere undersøgelser af himmellegemet. Det skriver flere medier heriblandt Sky News og the Guardian.

Det skyldes. at Oumuamuas 400 meter lange cigarformede krop ikke er specielt bred. Det er ifølge forskerne unormalt, hvorfor man påpeger, at det kan være noget helt andet end en normal asteroide.

»Forskere, der arbejder på langdistance rumrejser, har tidligere påstået, at en cigar- eller nåleform er det mest sandsynlige design for et interstellart rumfartøj, da det vil minimere friktion og skade fra interstellart gas og støv.«

Seniorforsker Andrew Siemion fra Berkeley Seti Research Centre i Californien fortæller, at det måske kan være en form for artefakt. Det kan også vise sig at være en asteroide, som man i første omgang formodede, det var.

Man vil benytte sig af det største styrbare radioteleskop i verden - Green Bank teleskopet - for at lytte til Oumuamua onsdag aften dansk tid. Den første lytterperiode vil vare i omkring 10 timer.

Avi Loeb, der er professor i astronomi ved Harvard Univerity og rådgiver for Breakthrough Listen-projektet fortæller:

»Den er højst sandsynligt naturligt skabt, men fordi det er så usædvanligt, kunne vi godt tænke os at tjekke, om der er nogen tegn på, at den er kunstigt skabt - såsom ved at finde radiosignaler. Hvis vi registrerer signaler, som virker til at være kunstige, så vil vi vide det med det samme,« siger han og fortsætter:

»Chancen for, at vi opfanger noget, er meget små, men hvis vi gør, så vil vi anmelde det med det samme, og derefter forsøge at fortolke det. Det ville være den forsigtige tilgang at tjekke for signaler. Selv, hvis vi finder et artefakt, som er blevet efterladt, og der ikke skulle være nogen tegn på liv på den, så ville det stadig være det mest spændende, som jeg kan forestille mig at opleve i min levetid. Det er virkelig et af det mest fundamentale spørgsmål indenfor videnskaben - måske det mest fundamentale. Er vi alene?«

Breakthrough Listen-projektet blev søsat i London i 2015. Bagmanden er internetmilliardæren Yuri Milner, og han har pumpet 100 millioner dollars i projektet.