Eksplosionen skete angiveligt på anlægget Fordow, der ligger omkring 150 kilometer sydvest for Teheran ved den hellige by Qom
Eksplosionen skete angiveligt på anlægget Fordow, der ligger omkring 150 kilometer sydvest for Teheran ved den hellige by Qom

Der hersker tilsyneladende mystik om en mulig eksplosion på et iransk atomanlæg. Flere medier bringer historien, men Iran benægter, at der er sket en ulykke.

Ifølge den tyske avis Die Welt skete eksplosionen på anlægget Fordow, der ligger omkring 150 kilometer sydvest for Teheran ved den hellige by Qom. Anlægget bruges til uranberigelse, skriver avisen.

Eksplosionen skete angiveligt i sidste uge, og op mod 190 personer blev ifølge efterretningskilder, som Die Welt har talt med, indespærret i anlægget, der er bygget ind i et bjerg.

Eksplosionen skulle have været så voldsom, at man kunne mærke rystelserne i bygninger op til fem kilometer væk. Desuden skulle motorvejen fra byen Qom nær anlægget til Teheran have været lukket i flere timer.

Avisen Welt am Sonntag citerer en Iran-ekspert med forbindelser til efterretningstjenesten for oplysninger, der bekræfter hændelsen. De iranske myndigheder nægter hårdnakket, at der er sket en eksplosion.

'De falske forlydender om en eksplosion på Fordow er vestlig propaganda op til de kommende forhandlinger (om Irans atomprogram, red.) og er et forsøg på at påvirke udfaldet af disse', udtaler chefen for Irans Atom Energi Organisation, Saeed Shamseddin Bar Broudi til det officielle iranske nyhedsbureau IRNA.

Anlægget i Fordow begyndte i slutningen af 2011 at producere uran, der er er beriget op til 20 procent. Man er nu nået op på 700 centrifuger, der beriger uran, på anlægget.

I atomkraftværker behøver man blot 3,5 procent uran, så anlægget vækker bekymring i Vesten, selv om iranerne endnu er et stykke vej fra at producere uran beriget til de 90 procent, som er nødvendige for at lave atombomber

Iran fastholder, at landets atomanlæg kun tjener fredelige formål og at man er begyndt at producere højt beriget uran til medicinsk brug fordi det ikke længere er muligt for landet at købe det i udlandet.

Nye forhandlinger om det iranske atomprogram forventes inden for få uger, men man er endnu ikke nået til enighed om en bestemt dato eller sted for forhandlingerne.

På kortet herunder kan du se de kendte iranske atomanlæg:SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.