De filippinske myndigheder advarer søndag om overhængende fare for, at en vulkan nær hovedstaden Manila kan gå i udbrud.

Det sker efter vulkanen, Tall, som ligger 66 kilometer syd for hovedstaden, tidligere på dagen spyede store mængder aske og damp op i luften.

Filippinernes seismologisk institut har registreret magma, der bevæger sig i Tall, som er én af landets mest aktive vulkaner.

Dermed er fareniveauet hævet til fire ud af fem, hvilket betyder, hvilket betyder, at et større udbrud kan være på vej inden længe.

Taal spyede en kilometerhøj søjle af aske i vejret.
Taal spyede en kilometerhøj søjle af aske i vejret. Foto: BULLIT MARQUEZ
Vis mere

Befinder du dig i nærheden af vulkanen, eller har du problemer med at komme hjem? Så hører B.T. gerne fra dig - tip os på 1929@bt.dk.

»Et farligt eksplosivt udbrud er muligt inden for timer eller dage,« lyder advarslen fra det seismologisk institut

Der endnu er endnu ingen meldinger og hverken person- eller material skade, men flere tusinde borgere, der er bosat i nærheden af vulkanen Tall, som er en populær turistattraktion, der ligger i midten af en billedskøn sø, er blevet evakueret fra deres hjem.

»Vi blev evakueret i al sin hast, da luften blev mudret på grund af askeregn, og det begyndte at lugte af krudt,« siger 38-årige Renelyn Bautista, der bor i området sammen med sin mand og to små børn, til CBS.

Flere tusinde borgere er blevet evakueret.
Flere tusinde borgere er blevet evakueret. Foto: FRANCIS R. MALASIG
Vis mere

Også flytrafikken er påvirket af de store mængder aske, vulkanen har sprøjtet op i luften. Al flytrafikken til og fra Manilas internationale lufthavn, Ninoy Aquino International Airport, er blevet indstillet på ubestemt tid.

Indtil videre lyder meldingen på, at flyaflysningerne kan fortsætte frem til mandag, fordi der ligger aske på lufthavnens start- og landingsbaner.

En kilometerhøj søjle af aske kunne ses langvejs fra. Desuden kunne man ifølge AFP mærke rystelser i området. Nyhedsbureauet advarer desuden om, at vulkanasken kan være farlig at indånde.

Sidst Tall gik i udbrud var tilbage i 1977.