Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

London vil efter alt at dømme blive den første europæiske hovedstad med en muslimsk borgmester.

Det viser stemmeoptællingen i den britiske hovedstad, hvor Labour-kandidaten Sadiq Khan fører over den konservative Zac Goldsmith i kampen om, hvem der skal efterfølge den konservative Boris Johnson på borgmesterposten.

Ifølge tv-stationen Sky News og avisen Daily Telegraph, som har foretaget deres egne beregninger på baggrund af den foreløbige optælling, vinder Khan valget foran Goldsmith.

Labour-kandidatens valgsejr er dog ikke officielt bekræftet.

Men lykønskningerne er begyndt at strømme ind på Twitter, blandt andet fra Paris' borgmester, Anne Hidalgo, New Yorks borgmester, Bill de Blasio, og fra den britiske Labour-leder, Jeremy Corbyn.

- Tillykke, Sadiq Khan. Jeg kan ikke vente med at arbejde sammen med dig om at skabe et London, der er lige for alle! YesWeKhan, skriver Corbyn.

Khan er søn af en pakistansk buschauffør og en syerske, mens Goldsmiths far var en velhavende forretningsmand.

Fredag aften var alle stemmerne fra torsdagens valg endnu ikke talt op, men Khan har en pæn føring over Goldsmith og ser ud til at løbe med sejren.

Hvis valgsejren bekræftes fra officielt hold, hvilket ventes at ske fredag aften, vil det være et pænt plaster på såret for Labour, der har oplevet tilbagegang over det meste af Storbritannien.

I valgkampens slutspurt har Goldsmith indledt, hvad Labour betegner som en smædekampagne mod Sadiq Khan.

Den konservative kandidat forsøgte at lave en kobling mellem ekstremistiske grupper og Labour-kandidaten. Goldsmith har fokuseret på Khans religion, blandt andet fordi at Sadiq Khan har optrådt i debatter med radikale muslimer.

Men den smædekampagne har givet bagslag for de konservative, siger Labour-leder Jeremy Corbyn ifølge BBC.

- Mange mennesker er så frastødt af, hvad der blev sagt om Sadiq i går, at de er gået ud og har stemt på os, siger Corbyn.

Det var ikke kun London med sine 8,6 millioner indbyggere, der holdt valg torsdag. Der var også borgmestervalg i flere andre byer, ligesom der i 40 politikredse blev valgt politichefer.

Desuden var der lokalvalg i Skotland, Wales og Nordirland, hvor de lokale parlamenter skal sammensættes på ny.

/ritzau/AFP

Andre læser også