Hvis det britiske folk torsdag beslutter sig for, at Storbritannien skal forlade EU - det såkaldte Brexit - frygter mange, at det kan være begyndelsen på, at flere lande ønsker at forlade den Europæiske Union. Men hvor realistisk er et Frexit, Nexit eller et Dexit? Det giver EU-ekspert Marlene Wind her sin bedømmelse af.

Mange venter med stor spænding på, om torsdagens afstemning i Storbritannien bliver et 'forlad' EU. Det er af flere årsager, men en af dem er, at mange frygter en slags dominoeffekt, hvor eksempelvis lande som Frankrig, Holland, Ungarn og (måske) Danmark ønsker at forlade den europæiske union.

Men er det realistisk, at flere lande efter et eventuelt Brexit vil søge i retning af at forlade unionen? Det har BT spurgt professor i Statskundskab ved Københavns Universitet og ekspert i EU Marlene Wind om.

Her er hendes vurdering.

»Det er selvfølgelig spekulation, men i månederne efter et Brexit, vil der formentlig være en rus i mange lande, hvor nogle vil argumentere for et exit af EU for deres land. Og det kan også være, vi oplever det herhjemme. Men når der er gået noget tid, så vil de fleste begynde at tænke sig om en ekstra gang. Specielt fordi de ser det kaos, som formentlig vil opstå i Storbritannien - så vil de besinde sig,« siger Marlene Wind.

Mulig opløsning af Storbritannien

Ifølge Marlene Wind vil et Brexit efter alt og dømme få store konsekvenser for Storbritannien. Og flere af dem kan allerede bleve aktuelle i timerne efter et eventuelt 'forlad' er blevet stemt igennem.

»Efter et Brexit vil der formenltig opstå kaos i Storbritannien. Der vil være en stor kapitalflugt fra landene, som vil ramme rigtig hårdt økonomisk,« siger Marlene Wind og uddyber:

»Det er ikke utænkeligt, at unionen i Storbritannien vil begynde at gå i opløsning. Allerede på aftenen, hvor det måske bliver til et Brexit, kan det være, man vil se Skotland melde ud, at de igen vil have en afstemning om, hvorvidt de skal blive i Storbritannien, da en overvejende del af den skotske befolkning gerne vil forblive i EU.«

Marlene Wind påpeger også, at livet for briter i resten af EU kan blive hårdt efter et eventuelt Brexit. Og det, som de andre ovenstående ting, kan vise sig at være så afskrækkende på andre EU-exit-ønsker, at de andre lande efter kort tid vil stilne af.