Den 49-årige amerikaner Ronnie Lee Gardner et minut over midnat skudt af intet mindre en fem skytter. Han er dømt til døden efter to drab i 1980'erne.

Det skriver cnn.dk.

Ronnie Lee Gardner blev spændt fast til en stol og fik bind for øjnene, inden fem anonyme skytter i dag kl. 00.01 lokal tid (kl. 7.00 dansk tid) affyrede deres rifler i fængslet i Draper i den amerikanske delstat Utah.

De fem skytter stod bag en væg otte meter fra Ronnie Lee Gardner og affyrede deres skud gennem sprækker i væggen på samme tid. En af riflerne var ladt med løskrudt med løskrudt, således at ingen, end ikke skytterne, med sikkerhed ved hvem, der dræbte Ronnie Lee Gardner.

Ronnie Lee Gardner har siddet fængslet i 25 år for drabene på bartenderen Melvyn Otterstrom i 1984, og advokaten Michael Burdell i 1985. Burdell blev dræbt, da Ronnie Lee Gardner forsøgte at stikke af i forbindelse med et retsmøde i sagen om drabet på Otterstrom.

Ronnie Lee Gardner har fastet siden tirsdag aften, hvor han indtog sit sidste måltid. Det bestod af bøf, hummer og 7Up, og til dessert fik han æbletærte med vanilleis. Tiden op til sin henrettelse er gået med at se de tre film om Ringenes Herre og læse en bog, der hedder Guddommelig Retfærdighed.

Ronnie Lee Gardner har forsøgt at få straffen omstødt og påstod til det sidste, at han var en forandret mand.

- Jeg havde et vældig eksplosivt temperament. Selv min mor sagde, at det var som om, jeg havde to personligheder, sagde Ronnie Lee Gardner ved en appel i sidste uge.

Resultatet var dog et afslag, og straffen blev udført som planlagt.

Michael Burdells søn tror på, at hans fars drabsmand talte sandt.

- Jeg har hørt, at han vil bede om tilgivelse. 25 år er lang tid, han er ikke den samme person, siger Joseph Burdell Jr. ifølge nyhedsbureauet AP inden Gardners død.

Bartenderen Melvyn Otterstroms fætter, Craig Watson, mener dog at dødstraffen er helt på sin plads.

- Måske vil hans død hjælpe børn til at holde sig på dydens smalle sti. Så gør de måske ikke noget, som gør, at de må henrettes, siger han ifølge vg.no.

Det er yderst usædvanligt, at en dødsdømt fange bliver dræbt ved skud. I de 37 amerikanske stater, hvor man bruger dødsstraf, er den dødbringende indsprøjtning standardmetoden. Nogle stater bruger også den elektriske stol, et gaskammer og hængning.

Ronnie Lee Gardner er den tredje i 33 år, der har valgt, at dø ved skud. Utah sløjfede egentlig metoden i 2004, men da Gardner havde valgt skuddene som sit endeligt, da det stadig var lovligt, måtte skytterne trække i arbejdstøjet.

I sidste uge under Gardners appelsag kom det frem, at han har haft en hård barndom, præget af fattigdom, vold og forsømmelse. Som 10-årig begik han sine første tyverier i fællesskab med sin stedfar.