Der gik chok-bølger gennem Frankrig, da sagen om Fabienne Kabou og hendes blot 15-måneder gamle datter Adelaide blev afdækket i medierne. I retten indrømmer Kabou, at hun druknede sin lille baby med vilje - men hun kommer også med en opsigtsvækkende forklaring på, hvad der fik hende til det. En forklaring som skaber stor vrede.

Lille Adelaide var spændt fast til sin klapvogn, da en fisker fra den nordfranske kystby Berck sur Mer fandt hende i 2013. Adelaide var druknet.

Få dage forinden, på en bidende kold novemberdag, havde Fabienne Kabou stille og roligt - og med fuldt overlæg - skubbet sin et år gamle baby ud i den Engelske Kanals kolde bølger. Og efterladt hende til at dø en frygtelig død.

Politiet mistænkte med det samme babyens mor for den frygtelige forbrydelse. Og efter at have set den dengang 36-årige senegalesiske kvinde gå med klapvognen på en overvågningsvideo, satte de en menneskejagt i gang.

Ved hjælp af DNA-spor fra klapvognen fandt politiet frem til Fabienne Kabou ti dage senere. Hun blev anholdt i en lejlighed i Paris, som hun delte med sin 63-årige kæreste, og indrømmede hurtigt sin ugerning og risikerer fængsel på livstid.

Hekseri

Retssagen mod hende begyndte mandag, og i retten er Fabienne Kabou kommet med en opsigtsvækkende forklaring på det spørgsmål, som alle stiller sig selv: Hvordan kunne hun dog gøre det.

»Der er ingen anden forklaring end heksekraft,« sagde Fabienne Kabou i retten ifølge Telegraph.

Artiklen fortsætter under billedet.

Politiet offentliggjorde billedet af den lille piges flyverdragt i november 2013, da man efterlyste vidner i sagen.
Politiet offentliggjorde billedet af den lille piges flyverdragt i november 2013, da man efterlyste vidner i sagen. Foto: -
Vis mere

Den 39-årige senegalesiske kvinde forklarede videre, at hun har brugt næsten 400.000 kroner på 'heksedoktorer og healere', fordi hun var plaget af djævelske stemmer og 'vægge, som råbte til mig uophørligt'.

Fabienne Kabou har en IQ på 135 - noget over gennemsnittet - og forsvareren kalder hende da også en 'ekstremt intelligent kvinde, men genstand for irrationelle overbevisninger'.

Kynisk og kalkulerende

Men Jean-Christophe Boyer, som er advokat for L'Enfant Bleu - en forening, som kæmper mod mishandling af børn - har kun spot til overs for forklaringerne om hekseri. Han mener tværtimod, det er et kynisk og kalkulerende forsøg på at få hende erklæret sindssyg i gerningsøjeblikket fra forsvarets side.

»Vi står overfor en kvinde, som er meget intelligent og ved, at hun ikke må kalde sig selv skør, men give eksperterne nok madding til at fremstå sindssyg i deres øjne. Hekseri er et perfekt middel hertil, og det er endda i overensstemmelse med hendes kultur,« sagde han i retten.

Artiklen fortsætter under billedet.

Fabienne Kabou gemte sige under et tæppe, da hun blev kørt til retten i en politibil i november 2013.
Fabienne Kabou gemte sige under et tæppe, da hun blev kørt til retten i en politibil i november 2013. Foto: PHILIPPE HUGUEN
Vis mere

Gerard Lopez er ekspert i jura og viktimologi (relationen med ofre og gerningsmand, red.), og han har forklaret i franske medier, at Fabienne Kabou ikke var sindssyg i gerningsøjeblikket.

»Først og fremmest ønskede hun at redde sit ægteskab ved at slå sit barn ihjel. Hun er ikke sindssyg. Hendes handlinger var overlagte,« siger han.

'Uforenelig' med kærlighedslivet

Under et politiforhør kom Fabienne Kabou da også med en helt anden, og noget mere kynisk, grund til at have druknet sin blot 15 måneder gamle datter, Adelaide, den novemberdag i 2013.

Hun forklarede, at hun ville skille sig af med sit barn, fordi den lille pige ødelagde forholdet til faderen. Eller med Kabous egne ord, så var babyen 'uforenelig' med hendes kærlighedsliv.

Artiklen fortsætter under billedet.

Indbyggerne i Berck-sur-Mer mindedes den 15-måneder gamle pige, som mistede livet, da hendes mor kørte hendes klapvogn i vandet.
Indbyggerne i Berck-sur-Mer mindedes den 15-måneder gamle pige, som mistede livet, da hendes mor kørte hendes klapvogn i vandet. Foto: FRANCOIS LO PRESTI
Vis mere

I retten forklarede hun, hvordan hun tjekkede ind på et hotel i Berck sur Mer. Hun valgte netop den by, fordi 'selv navnet virkede trist', har hun fortalt politiet. 'Berck' minder om det franske ord 'merde', som slet og ret betyder 'lort'. 

Hos de lokale forhørte hun sig indgående om tidevandet, og da mørket faldt på, ammede hun den lille på stranden og efterlod hende, da vandet begyndte at stige.

Sagde undskyld - og løb

»På et tidspunkt stoppede jeg op. Hun gav et lille hop, som om hun lige var vågnet. Hun kiggede efter mit bryst, og jeg gav hende det. Jeg blev ved med at stå der, og jeg knugede hende til mig og så, jeg ved ikke, jeg sagde: 'Nej, nej, nej.' Jeg kunne ikke stoppe med at sige 'nej'. Jeg ved ikke hvorfor. Jeg græd. Det var, som om jeg sagde til en eller anden, at jeg ikke kunne gøre sådan noget, men det gjorde jeg,« har hun ifølge franske medier og Guardian forklaret om den skæbnesvangre dag.

Artiklen fortsætter under billedet.

Adelaide var kun 15 måneder gammel, da hendes mor skubbede hendes klapvogn i vandet. 
Adelaide var kun 15 måneder gammel, da hendes mor skubbede hendes klapvogn i vandet.  Foto: PHILIPPE HUGUEN
Vis mere

»Jeg ved ikke, hvor hurtigt tidevandet kom ind, men det var tæt på. Jeg satte hende ned, talte med hende. Jeg sagde til hende, at jeg var ked af det. Jeg tror, hun var ok. Hun var ikke bange. Jeg var lige ved siden af hende, på min knæ. Jeg gav hende et langt kram...hun var ikke faldet helt i søvn, men hun var rolig... jeg ved ikke, hvor lang tid, jeg blev der og sagde undskyld. Talte med hende. Så vendte jeg om og løb.«

I interview med franske medier har faderen givet udtryk for, at Fabienne Kabou var en 'storartet' mor, og heller ikke parrets naboer forstår, at Fabienne kunne dræbe lille Adelaide.

Kabou er født i Senegal, men har boet i Paris siden 1995. Hun er vokset op i en katolsk familie, var mønsterelev og bliver beskrevet som ekstrem intelligent. Hun fødte datteren hjemme uden at nogle vidste det, og derfor var den lille pige ikke registreret af myndighederne.

Retssagen forventes at tage to uger.

Michel Lafon, som var far til babyen Adelaide, mødte også op i retten mandag, da sagen mod hans kæreste begyndte.
Michel Lafon, som var far til babyen Adelaide, mødte også op i retten mandag, da sagen mod hans kæreste begyndte. Foto: PHILIPPE HUGUEN
Vis mere