Handels og udviklingsminister Mogens Jensen mødtes lørdag med Ugandas premierminister Amama Mbabazi samt landet sundhedsminister, Ruhakana Rugunda.

Og man kan roligt sige, at Mogens Jensen, der er åbent homoseksuel, er rejst lige lukt ind i løvens hule.
 
Landet vedtog nemlig for kort tid siden en bizar anti-homolov, der kan give bøsser og lesbiske op til livsvarigt fængsel for det der kaldes 'grov homoseksualitet'.

Budskabet fra den danske minister var beklædt med de sædvanlige diplomatiske formaliteter under store dele af samtalen, men Mogens Jensen, mener alligevel, at det var klart nok:

- Jeg tror godt de ved, at det er alvor, og at jeg har besluttet at dirigere 47 millioner væk fra staten og give dem direkte til de selvstændige bistandsgrupper i Uganda, fortæller Mogens Jensen i telefonen, mens han ræser i limousine mod ensretningen i Ugandas hovedstad, Kampala.

Den socialdemokratiske minister kommer direkte fra mødet med Mbabazi, og havde før afrejsen sagt, at han ikke nødvendigvis ville bruge sin seksualitet i snakken med ministrene.Men i dag ved Ugandas premierminister i hvert fald, hvor Mogens Jensen står: 

- Premierministeren fortalte mig, at han havde måttet flygte under diktatoren Idi Amins styre, og at han fik ophold i Sverige, han var derdfor også velkendt med det skandinaviske værdisæt. 

 - Så derfor spurgte jeg ham også, hvordan han ville have det med, at vi havde haft en lov, der kunne give livsvarigt fængsel, bare for at være sort. Det er jo reelt sådan jeg oplever det, når jeg rejser i hans land som homoseksuel, når de vedtager sådan en lov, siger Mogens Jensen i telefonen fra Kampala.

- Det tror jeg godt, at premierministeren forstod, siger udviklingsministeren til BT.

Så du mener, at den fes rent ind under stråhatten? 

- Ja, altså, jeg ved jo ikke præcis, hvordan han opfattede det. Men jeg synes det stod klart i samtalerne med både premierministeren og sundhedsministeren, at de godt ved hvad det drejer sig om. Og jeg tror, at loven bliver forvaltet sådan, at den ikke i stor udtrækning rammer homoseksuelle. 

- Vi vil selvfølgelig gerne have, at de trækker den tilbage, men begge ministre har sagt, at de ikke mener, der er behov for den lov. Så man kan håbe, at den dør en stille død. Men vi følger situationen nøje fra Danmark.

Mogens Jensen mener, at han fik et konkret løfte med hjem fra Ugandas sundhedsminister Rugunda, som ministeren er ganske tilfreds med:

- Han lovede, at ingen ugandere vil blive diskrimineret i forhold til at modtage nogen former for sundhedsydelser og sygdomsbehandling. Det er en lille sejr, og meget vigtigt i forhold til bekæmpelsen af HIV og AIDS i Uganda, siger Mogens Jensen, der syntes at han blev behandlet 'ordentligt og respektfuldt'. 

- De lyttede da jeg opfordrede dem til at trække loven tilbage, og i det hele taget var det møder med erfarne politikere, der godt kan diskutere uenigheder på en ordentlig måde.

Og så måske bare lade være med at gøre noget ved det, når nu ham den irriterende minister fra Danmark er rejst hjem? 

- Det tror jeg nu ikke. For de ved godt, at det ikke kun er Danmark, det er EU, de nordiske lande, FN og Verdensbanken, der alle har taget afstand fra denne her lov, siger Mogens Jensen til BT.