Den hidtil største internationale undersøgelse af sammenhæng mellem mobiltelefoni og hjernesvulster frikender den frygtede stråling fra mobiltelefoner.

Brugen af mobiltelefoner gennem mere end 10 år har ikke resulteret i øget risiko for hjernesvulster.

Det viser den hidtil største internationale undersøgelse på området, Interphone.

Samlet set viser resultaterne en meget lille øget risiko for hjernetumorer hos mennesker, der har brugt en mobiltelefon regelmæssigt i mindst ti år, men det alarmerer ikke forskerne. Udslaget ligger nemlig inden for den statistiske usikkerhed.

- Hvis der havde været en større risiko efter 10 års brug af mobiltelefoner, så ville vi have set det i Interphone, siger Maria Feychting, professor i epidemiologi ved Karolinska Institutet, og leder af den svenske del af undersøgelsen.

Resultaterne af undersøgelsen, der har til formål at undersøge mulige forbindelser mellem brug af mobiltelefoner og risiko for hjernesvulster offentliggøres den 18. maj i tidsskriftet, International Journal of Epidemiology.

Den omfattende undersøgelse er blevet udført af 16 forskningscentre i 13 lande og koordineret af WHO's kræftforskningscenter IARC. De aktuelle resultater gælder for hjernesvulster.

Senere ventes også resultater af undersøgelser af svulster i spytkirtlen og hørenerven. De nordiske resultater af Interphone-undersøgelsen er tidligere blevet offentliggjort.

I alt 2708 personer med hjernesvulster af typen gliom og 2409 mennesker med typen meningiom er blevet sammenlignet med raske kontrolpersoner med henblik på overdreven brug af mobiltelefoner.

I Sverige diagnosticeres årligt omkring syv af 100.000 voksne med gliom, der udgør cirka én procent af alle kræfttilfælde. Denne kræft er yderst sjælden blandt mennesker under 40 år.

Dertil kommer, at der ikke har været nogen stigning i antallet af sager, der er registreret siden de håndholdte mobiltelefoner blev lanceret i midten af 1980'erne. Det viser den svenske kræftstatistik, der går frem til 2008.

/ritzau/