SA-3 jord-til-luft missiler vises frem på militærparade i anledningen af 100 års dagen for lederen Kim Il-Sungs fødsel i Pyongyang, Nordkorea.
SA-3 jord-til-luft missiler vises frem på militærparade i anledningen af 100 års dagen for lederen Kim Il-Sungs fødsel i Pyongyang, Nordkorea. Foto: Ed Jones

Et kinesisk skib blev i maj måned lastet med 445 missildele. Lasten mentes at komme fra Nordkorea og blev fundet om bord på skibet, der havde kurs mod Syrien. Og det er et brud på Nordkoreas FN-sanktioner, siger anonyme diplomatkilder ifølge Reuters.

Det var sydkoreanske myndigheder, der beslaglagde lasten, da skibet blev stoppet i den sydkoreanske havn Busan. Missildelene var tilsyneladende tiltænkt en syrisk virksomhed ved navn Electric Parts.

De sydkoreanske myndigheder orienterede sanktionskomiteen for Nordkorea under FNs Sikkerhedsråd om sagen i slutningen af oktober, og kineserne har tilbudt at hjælpe med at opklare omstændighederne omkring skibets last og destination.

- Tilsyneladende var cylinderne (missildelene, red.) tiltænkt Syriens missilprogram, siger en diplomat ifølge Reuters.

Det var tilsyneladende en nordkoreansk handelsvirksomhed, der havde arrangeret skibstransporten, selv om Nordkorea ifølge FN-sanktioner hverken må importere eller eksportere atom- eller missilteknologi efter flere atomprøvesprængninger i 2006 og 2009.

- Det er muligt, at besætningen på det kinesiske skib ikke havde en anelse om, hvad der var i lasten. Det er godt, at Kina har udtrykt en vilje til at undersøge det, siger en anden.

Ifølge diplomaterne var missildelene i overensstemmelse med materiale, der kan bruges i et såkaldt ballistisk missilprogram, og Sydkorea vil bistå kineserne i efterforskningen af sagen.

Både USA og EU har indført sanktioner mod Syrien, men FN har ikke indført en våbenembargo mod den syriske præsident Assads styre under hans 20 måneder lange konflikt med oprørsstyrker, hvor Iran og Rusland har stået for den primære våbenleverance til det syriske militær. Tidligere i år oplyste et FN-ekspertpanel om Nordkorea, at man var i færd med at efterforske forlydender om våbenrelaterede aftaler mellem Syrien og henholdsvis Nordkorea og Myanmar.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.