Fagforeninger i flere europæiske lande gennemfører for første gang en koordineret arbejdsnedlæggelse mod den omfattende krisepolitik. I Spanien er 57 demonstranter blevet anholdt.
Fagforeninger i flere europæiske lande gennemfører for første gang en koordineret arbejdsnedlæggelse mod den omfattende krisepolitik. I Spanien er 57 demonstranter blevet anholdt. Foto: LLUIS GENE, LLUIS GENE

Millioner af arbejdere i det sydlige Europa protesterer onsdag mod nedskæringer og skattestigninger, som ifølge deres fagforeninger har bragt elendighed og forværret regionens økonomiske krise.

I Spanien og Portugal gennemfører arbejdere fra tre ledende fagforeninger for første gang en koordineret generalstrejke, som i de største spanske byer - efter planen - kulminerer med omfattende protestdemonstrationer ud på aftenen.

I Grækenland, Italien, Frankrig og Belgien er der ifølge Reuters ligeledes planlagt timelange arbejdsnedlæggelser eller demonstrationer som en del af den koordinerede protestdag, der har fået navnet »Europæisk Dag for Handling og Solidaritet«.

Spansk politi har onsdag morgen anholdt 57 personer efter tumult i strejkeoptog, og der meldinger om, at Spaniens energiforbrug er faldet med 11 procent, idet produktionen på talrige fabrikker er gået i stå.

- Vi strejker for at stoppe den selvmorderiske politik, siger Candido Mendez, leder af Spaniens næststørste fagforening, UGT, til Reuters.

Over en fjerdedel af Spaniens arbejdsduelige befolkning er i øjeblikket uden job, og tidligere på ugen blev politikere enige om en hjælpepakke til ruinerede boligejere for at hindre en selvmordsbølge i at brede sig.

En generalstrejke førte i foråret til timelange gadekampe i flere spanske byer, og for at undgå en gentagelse har indenrigsministeriet mobiliseret 1.300 betjente alene i Madrid. De har fået ordre på at slå hårdt ned på ethvert tilløb til ballade.

Den danske ambassade i Madrid advarer om, at strejken i Spanien kan føre til aflysninger af 80 procent af lufttrafikken med resten af Europa samt om risiko for uroligheder i forbindelse med de varslede protestdemonstrationer i aften.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.