Lyt til artiklen

Fiskemassedøden i Menindee, som ligger 12 timers kørsel vest for Sydney, er blevet forklaret som en følge af manglende vand i floden.

Millioner af døde og rådnende fisk har forurenet en længere strækning af en flod i et af de øde områder i New South Wales, som er Australiens folkerigeste og ældste delstat.

Regeringen i delstaten siger, at »millioner« af fisk er døde i floden Darling River nær den lille by Menindee. Det er tredje gang siden 2018, at der er registreret massedød i et sådant omfang.

En hedebølge har ifølge myndighederne medført, at der er meget lave forekomster af ilt i floden, hvor vandstanden er meget lav. Under hedebølgen har fiskene behov for mere ilt.

Filmoptagelser viser både sejle rundt mellem enorme mængder af døde fisk i vandoverfladen.

Titusindvis af døde fisk blev fundet i samme del af floden i februar.

»Vi var netop begyndte at rense ud, og så sker dette. Det er frygteligt at se alle de døde fisk, og stanken er forfærdelig,« siger Jan Dening, som bor i Menindee. Han har fremsat udtalelsen til nyhedsbureauet AP.

»Det er surrealistisk. Der er døde fisk, så langt man overhovedet kan se,« siger en anden indbygger i byen, Graeme McCrabb. Han siger, at antallet af døde fisk øjensynligt er langt højere end sidst.

»Skaderne på miljøet er uoverskuelige,« siger han.

Det har tidligere vakt opsigt, at der var meget store mængder af visse fiskearter i floden efter oversvømmelser. Men fald i vandstanden har nu resulteret i massedød.

Massedøden i Menindee, som ligger 12 timers kørsel vest for Sydney, er blevet forklaret som en følge af manglende vand i floden, stadig tørke og giftige alger på en 40 kilometer lang flodstrækning.

»Desværre er det ikke sidste gang, vi kommer til at se en udvikling som denne,« sagde regeringen i New South Wales i en advarsel i 2019.

Menindee har godt 500 indbyggere.

/ritzau/AFP