Ikke et eneste mausoleum vil stå tilbage i Timbuktu, lyder det fra ledende militant.

MALI: Militante islamister med tilknytning til al-Qaeda har ødelagt flere mausoleer i Timbuktu i det nordlige Mali. Ifølge et vidne smadrer de gravkamrene med hakker, oplyser den arabiske TV-station Al Jazeera.

- Ikke et eneste mausoleum vil stå tilbage i Timbuktu. Allah kan ikke lide det, siger Abou Dardar, leder af den militante gruppe Ansar Dine til nyhedsbureauet AFP ifølge Al Jazeera.

- Vi er i gang med at smadre alle de gemte mausoleer i området.

Ødelæggelserne kommer, efter FNs Sikkerhedsråd har godkendt en afrikansk ledet militær aktion i det konfliktramte vestafrikanske land.

Ifølge historikere går gruppernes ødelæggelser hårdt ud over islams historie i Afrika, og gravene, der huser muslimske helgener og lærde, er på UNESCOS liste over verdenskulturarv. Tilsyneladende mener islamisterne, at mausoleerne er blasfemiske, lige som de er i gang med at indføre sharialovgivning i området.

De al-Qaeda-relaterede grupper fik kontrol med nordlige dele af Mali efter et kup i marts 2012.

Ødelæggelserne af de muslimske grave kommer kort tid efter, en anden bevæbnet gruppe i den nordlige by Gao bekendtgjorde, at de havde skåret hænderne af to personer og advarede om, at det ville ske igen.

Tilbage i juli ødelagde militante grupper indgangen til en moské i Timbuktu, der stammer fra 1500-tallet.

Den Internationale Straffedomstol, ICC, har advaret oprørsgrupperne om, at deres hærværk er krigsforbrydelser, men de fortsatte med flere ødelæggelser i oktober, da de smadrede flere muslimske helgengrave.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.