To personer blev dræbt ved et angreb på den amerikanske ambassade i Ankara fredag. De tyrkiske myndigheder mistænker venstreorienteret bevægelse for at stå bag selvmordsaktionen.

TYRKIET: Selvmordsbomberen, der fredag stod bag et angreb på den amerikanske ambassade i Tyrkiets hovedstad Ankara, tilhørte angiveligt en venstreorienteret oprørsgruppe.

Det oplyser den tyrkiske indenrigsminister, Muammer Guler, ifølge Reuters. Ministeren gav over for pressefolk udtryk for, at bombemanden muligvis tilhører den militante bevægelse Folkets Revolutionære Befrielsespartis Front (DHKP-C), der både i Tyrkiet og i USA anses for at være en terrororganisation.

Gruppen, der betegnes som en marxistisk-leninistisk bevægelse, stod også bag et terrorangreb i 2001, hvor en selvmordsbomber dræbte to politibetjente og en turist i Istanbul.

To personer blev dræbt ved fredagens angreb - den ene var selvmordsbomberen selv, den anden en sikkerhedsvagt ved ambassaden.

Bombemanden, der vurderes at være omkring 30 år, brugte plastiske sprængstoffer ved angrebet. Ifølge Reuters forlyder det, at manden tidligere har været fængslet for terrorrelaterede forbrydelser.

Ved angrebet fredag blev en sideindgang til ambassadebygningen sprængt i luften. Ifølge den lokale guvernør Alaaddin Yuksel var selvmordsbomberen på ambassadens grund, da eksplosionen blev udløst.

Den amerikanske ambassadør, Francis Ricciardone, slap væk gennem hovedindgangen i bygningen, som er omgivet af høje mure.

- Vi er naturligvis bedrøvede over tabet af en af vores tyrkiske vagter, sagde Ricciardone ifølge Reuters umiddelbart efter angrebet, hvor han takkede de tyrkiske myndigheder for at have reageret hurtigt.

Det er uvist, hvor mange personer, der blev såret ved angrebet. Men et øjenvidne observerede ifølge Reuters, at mindst én såret person blev kørt væk i en ambulance.

Efter fredagens angreb advarede det amerikanske konsulat i Istanbul alle amerikanske statsborgere i landet til at være årvågne og undgå større forsamlinger. Den britiske repræsentation i Istanbul har opfordret britiske interesser i landet til at øge sikkerheden.

Tyrkiet har gennem årene været udsat for terrorangreb fra forskellige grupper, både yderligtgående islamister og grupper på den yderste højre- og venstrefløj. Den største trussel mod landet vurderes dog at komme fra de kurdiske separatister i PKK.