Hvis krisen i Syrien ender med en militær-mission, vil der efter alt at dømme blive tale om et lynangreb, hvor målet er at mindske den syriske præsident al-Assads indflydelse og evne til at kommunikere. Her kan du se, hvilke mål der kunne blive ramt først. Borgerkrigen i Syrien tog for alvorlig en drejning onsdag i sidste uge, da ca. 1.300 mennesker - deriblandt mange børn og civile - blev ofre for et giftangreb i udkanten af Damaskus. Angiveligt Planlagt og udført af den syriske regering med præsident al-Assad i spidsen.FN's våbeninspektører har de seneste dage undersøgt mistanken, og tidligere onsdag udtalte FN's særlige udsending, Lakhdar Brahimi, at der er flere ting, der peger i retning af, at der er brugt kemiske stoffer. Mens har militæranalytikere og eksperter spekuleret i, hvordan en eventuel militæraktion mod regimet vil se ud. Ifølge Lars Cramer-Larsen, major i forsvarsakademiet og specialist i Mellemøstens konflikter, vil målet for en eventuel mission være at ramme centrale dele af regimet.

- Det handler om at fratage ham muligheden for at  komme med et budskab og kommunikere med sine tropper i landet. Med andre ord ville det være oplagt at forsøge at gøre ham både døv og blind, så han mister evnen til at påvirke sit folk, forklarer Lars Cramer-Larsen til bt.dk.  

Mere præcist vil eventuelle mål kunne være (som kan rammes ved hjælp af krydsermissiler og bombefly):

- Tv-master og radiomaster over hele Syrien; dog mest oplagt i hovedstaden Damaskus (ved at bruge avancerede fly, der kan forstyrre signalet i landet ved hjælp af fx radiobølger)

- Tv-stationer (fx Sana, et nyhedsbureau, som præsidenten har brugt til at kommunikere med - ligger i Damaskus)

- Forsvarsministeriet (ligger i Damaskus)

- Indenrigsministeriet (ligger i Damaskus)

- Præsidentpaladset (ligger i Damaskus)

- Diverse kommandocentraler, hvorfra han kan styre den syriske indsats (ligger fortrinsvis i og omkring Damaskus, men også andre steder i landet - specielt i den sydvestlige del)

- Militære baser (igen ligger disse spredt over hele landet, fortrinsvis dog i nærheden af Damaskus, der ligger i det sydvestlige område) 

Langt de fleste mål ligger altså i Damaskus, hvilket befolkningen også er klar over, fortæller Lars Cramer-Larsen:

- Befolkningen er også begyndt at forlade deres hjem her af majoren.

Rundt om i landet ligger der også kemiske våbenbaser, men ifølge Lars Cramer-Larsen er det usandsynligt, at de vil blive til mål, da det er forbundet med store risici.

Der er en klar grund til, hvorfor målene vil være de centrale dele af regimet, forklarer Lars Cramer-Larsen, til bt.dk.

- Det er et meget topstyret system, hvor al-Assad sidder højest – og har sin familie og venner siddende meget tæt på sig i højtstående stillinger. Derfor vil målet være at få lammet denne topstyring, og det vil ske ved at lægge hans kommunikationsmuligheder ned, siger Lars Cramer-Larsen og tilføjer: 

- Hvis disse dele bliver sat ud af spillet, vil al-Assad ikke længere være i stand til at nå ud til sit folk. Han er en præsident, der i høj grad har brugt radio og tv som kommunikationsmiddel, og hvis det ikke længere er muligt for ham, kan han ikke styre slagets gang, siger Lars Cramer-Larsen, der kommer med et eksempel: Under første Golfkrig lykkedes det at lamme Saddam Husseins kommunikation med mange voldsomme luftangreb.

Urolighederne i Syrien begyndte i januar 2011, da det syriske folk i flere storbyer - inspireret af Det Arabiske Forår - begyndte at protestere mod præsidenten, Bashar Al-Assads regime. Siden har det udviklet sig til en regulær borgerkrig i landet, hvor omkring fem millioner syrere er blevet fordrevet internt, mens mindst 93.000 har mistet livet. Militærstærk nation
En militæraktion vil ikke blive nogen let opgave for de vestlige styrker, for den Syriske hær er godt rustet - noget bedre end fx Libyen var i 2011, da internationale styrker opretholdt en flyforbudszone for at beskytte den civile befolkning mod lederen Gaddafi Ifølge den britiske avis Daily Mail råder Syrien således over 178.000 bevæbnede styrker, 325 kampfly og 33 kamphelikoptere, lige som landet måske/måske ikke har de frygtede SA300 missiler. De er særdeles avancerede og vanskelige eller umulige at jamme og spore. Ifølge Lars Cramer-Larsen er det usikkert, om de for det første er leveret og for det andet om de syriske styrker er uddannet til at bruge dem. Det syriske arsenal er stærkt blandt andet fordi Rusland har været fast leverandør af våben.