Trump er både dumsmart og populistisk, har Mette Frederiksen skrevet. Men hun er ikke overrasket over sejren.

København. Socialdemokratiet har entydigt stillet sig på Hillary Clintons side før valget i USA. Det er blandt andet sket med annoncer i landets aviser. Partiets formand, Mette Frederiksen, har også skrevet stærkt kritisk om Donald Trump på Facebook.

I sin første reaktion på valgresultatet siger Mette Frederiksen dog, at hun ikke er overrasket over, at Donald Trump bliver USA's næste præsident.

- Jeg er ikke overrasket, fordi der er meget stærke strømninger, som Donald Trump repræsenterer, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

- Det allervigtigste ved det amerikanske valg er at forstå, hvorfor amerikanerne har stemt, som de har. Det er en splittet nation, og det er ulighed og store forskelle mellem mennesker, der har genereret valgresultatet.

- Og den forskel skal vi også bekæmpe herhjemme, siger Mette Frederiksen.

Normalt holder den danske statsminister - og den måske kommende statsminister og leder af oppositionen - sig tilbage med at udtale sig negativt om kandidater i valgkampe i USA.

På Facebook skrev Mette Frederiksen dog i juli efter valget af Donald Trump som republikanernes præsidentkandidat:

- Donald Trump er både dumsmart og populistisk. Hverken de fattige eller de mange amerikanere, der er fristet af Trumps lette løsninger - eller resten af verden - vil vinde på hans måske kommende lederskab, skriver hun i et længere opslag på Facebook.

Spørgsmål: Du har kaldt Donald Trump "dumsmart" og "populistisk."

- Nej, det har jeg ikke. Jeg har sagt, at han er kommet med dumsmarte kommentarer.

Spørgsmål: Der står på din Facebook-profil, at "Donald Trump er både dumsmart og populistisk."

- I forhold til hans kommentarer.

Spørgsmål: Sætningen er: "Donald Trump er både dumsmart og populistisk." Synes du stadig, at han er dumsmart og populistisk?

- Nej, jeg har lagt en større tekst op på et tidspunkt med en større kritik af de kommentarer, der er kommet. Og nogle af de udsagn, der er sagt i valgkampen, har fået os alle til at tage afstand fra Trump undervejs.

- Derfor siger jeg nu, at jeg håber, at nogle af de ting, der er sagt i valgkampen, får lov at blive i valgkampen, så man kan samarbejde.

Spørgsmål: Hvis du bliver den kommende statsminister i Danmark, hvordan bliver det så at have Donald Trump som præsident?

- Jeg håber på et fortsat tæt samarbejde mellem Europa og USA. Derfor må vi nu afvente, hvor meget af det der er sagt i valgkampen, vil sætte sig i en kommende amerikansk administration.

Hun peger på, at USA forhåbentlig vil blive i klimakampen trods kritiske udtalelser fra Trump. Også samarbejdet i Nato bør forblive stærkt, selv om Trump har truet med at droppe musketer-eden for lande, der ikke betaler nok for deres eget forsvar.

/ritzau/