Danmark fastholder, at forhandlinger sker under betingelse af krav er opfyldt i kandidatlande.

Tirsdag har EU-landene godkendt en EU-aftale, der giver grønt lys til forhandlinger med Nordmakedonien og Albanien om optagelse i EU.

Det bekræfter Kroatiens statssekretær for EU-anliggender, Andreja Metelko Zgombic, efter et møde på video tirsdag mellem EU's europa- og udenrigsministre.

Da emnet blev drøftet på et topmøde sidste år, kaldte statsministeren det en "mærkelig prioritering" i et interview med Jyllands-Posten.

Torsdag ventes hun alligevel at godkende den store beslutning.

- Det er gode nyheder, og det er historiske nyheder for de to lande, siger Zgombic på et pressemøde på video.

Ifølge EU-Kommissionen har de to lande været klar til forhandlinger i lang tid. Det samme er holdningen i EU-Parlamentet.

Flere lande har dog trukket i bremsen. Blandt de mest højlydte skeptikere var Frankrig. Danmark har også udtalt modstand. Det har særligt været i forhold til Albanien.

Men udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sagde mandag, at det afgørende for den danske regering er, at hele metoden for optagelse er besluttet ændret. Man har nu bedre kontrol over processen.

Han peger på, at man kan gå baglæns i forhandlingerne, hvis et land ikke efterlever krav fra EU.

I et notat til Folketingets Europaudvalg i denne uge anerkender Kofod, at Albanien har gjort fremskridt. Men alt skal på plads, før han vil acceptere, at processen sættes i gang.

- Regeringens støtte til indledning af optagelsesforhandlinger med landet vil derfor ud over vedtagelse af den nye metode for udvidelsen være under forudsætning af, at starten på forhandlingerne betinges af, at Albanien opfylder yderligere, relevante krav, væsentligst i forhold til sikring af landets retlige institutioner.

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Morten Messerschmidt, mener, at regeringen har "lagt sig ned for EU-Kommissionen".

- Jeg synes, at det er skuffende, at regeringen har skiftet retorik og tilsyneladende også strategi - i forhold til Albaniens medlemskab af EU.

- For mig at se er der ingen tvivl om, at landet ikke hører til som medlem af EU. Vi har allerede nu voldsomme problemer med både Bulgarien og Rumænien, siger han i en skriftlig kommentar.

Han kræver et dansk veto.

EU's kommissær for udvidelse, Olivér Várhelyi, siger efter mødet tirsdag, at processen "snart" vil kunne sættes i gang.

Første skridt er en skriftlig procedure, hvor landene formelt godkender, at der gives grønt lys. Dernæst ventes stats- og regeringscheferne torsdag på et videomøde at sige god for beslutningen.

At man vil indlede forhandlinger betyder ikke, at et kandiderende land også bliver optaget. Der er ingen regler for, hvor lang tid sådan en proces kommer til at vare. Men det er normalt noget, der vil stå på i årevis.

Næste skridt er, at EU-Kommissionen fremlægger en ramme for forhandlingerne.

Når den foreligger, skal den godkendes af landene. Her kan Danmark og andre, hvis de ikke er enige i, at Albanien er klar, stoppe processen.

En beslutning om udvidelse kræver enstemmighed.

/ritzau/