Socialdemokrater træder ud af regering efter valg. De største vindere er de nationalkonservative og liberale.

Berlin. Angela Merkel kan glæde sig over, at hun kan blive siddende som Tysklands forbundskansler efter søndagens valg til Forbundsdagen. Men det er til en meget høj pris.

Mest bemærkelsesværdigt er, at det højrenationale Alternative für Deutschland (AfD) stormer ind i Forbundsdagen med over 13 procent af stemmerne, tydede optællingen søndag aften på.

De store tabere ved valget er Merkels kristelige demokrater, CDU, og søsterpartiet CSU samt hendes socialdemokratiske regeringspartnere i SPD.

Det har fået den såkaldte storkoalition til at bryde sammen, selv om de to partier stadig har et flertal.

- For os sluttede i dag den store koalition. Fra nu af er SPD et oppositionsparti, siger lederen for SPD, Martin Schulz.

Hans parti står søndag aften til knap 21 procent af stemmerne. Det er det værste resultat for socialdemokraterne efter Anden Verdenskrig.

CDU/CSU ser ud til at gå over otte procentpoint tilbage til omkring 33 procent af stemmerne.

Det liberale FDP, der i årtier har været et regeringsbærende parti, kommer bragende tilbage i Forbundsdagen med 10,5 procent af stemmerne. Partiet led i 2013 den tort at komme under spærregrænsen på 5 procent.

En lille fremgang er der også til De Grønne med knap 9 procent.

Og så er de to partier nævnt, som lige nu ligner Merkels fremtidige samarbejdspartnere i regeringen.

"Jamaica-koalitionen", lyder det søndag aften i de tyske medier. Det er de tre partifarver. Den sorte for Merkels CDU/CSU, gul for FDP og grøn for De Grønne. Det er de samme farver som i Jamaicas flag.

Men FDP's nye unge leder, Christian Lindner, gør sig kostbar under partilederrunden på tysk tv. Han vil under den til tider ophidsede tv-debat ikke udelukke, at FDP går i opposition.

- Der er fælles gods, men også uenighed både i forhold til CDU/CSU og De Grønne, siger han.

På spørgsmålet til Merkel, om hun kan forestille sig en mindretalsregering, lyder svaret, at hun ønsker at sammensætte en stabil regering.

Det højrenationale AfD kommer ind i Forbundsdagen med formentlig lidt over 13 procent af stemmerne bag sig.

- Vi vil jage dem, lød kampsignalet fra partiets spidskandidat Alexander Gauland om den regering, som Merkel måtte komme til at stå i spidsen for.

Han lod forstå, at AfD ikke vil lade indstrømningen af en million flygtninge i 2015 gå i glemmebogen.

Inden valget sagde den socialdemokratiske udenrigsminister, Sigmar Gabriel, at der med AfD's indtog i Forbundsdagen for første gang siden Anden Verdenskrig kommer til at sidde nazister i parlamentet.

/ritzau/